Шефът на Сметната палата: СУ не съдейства на нашия одитен екип и ще наложим глоба

Мисия София

06-11-2015, 11:38

Снимка:

©cross.bg

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

Няма да заверим отчета на Алма Матер, защото той не дава ясна и честна представа за финансите, каза Цветков

Осемцифрена е сумата от задълженията на Софийския университет "Климент Охридски" към държавата. "Касае се за финансов одит. Отказваме да заверим отчета, защото той не дава ясна и честна представа за финансите", отговори на въпрос защо е отказал да завери одита на СУ шефът на Сметната палата Цветан Цветков. "Не е извършвана инвентаризация. Това не е направено от СУ“, подчерта Цветков в сутрешния блок на бТВ. "Ние възложихме извършване на одит за съответствие. Към момента СУ не оказва съдействие на нашия одитен екип, при което аз предупредих ректора, че ще се наложи глоба“, продължи председателят на Сметната палата.


"Отчетът не дава ясна и точна представа и обществото е заблудено. Това, което е тревожно и притеснително е, че отчетите за 2012 и 2013 година ние ги заверихме с резерви, т.е. тези проблеми са съществували и преди това и СУ не е предприел мерки“, обясни още Цветков.


Шефът на Сметната палата коментира и отказа 2 банки да бъдат включени във верификацията на банките. "Банковият надзор не действа достатъчно ефективно. Предмет на професионална тайна е кои две банки са изключени от верификацията. Всички банки подават своите отчети в регистъра на БНБ. Оказва се, че две от тях са били изключени от тази автоматична проверка. Т.е. те са подавали неверни данни“, изтъкна Цветан Цветков.