Удрят ракията от домашните казани

Животът

06-11-2015, 11:53

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Ще се вари само в периода от 1 юли до 31 декември

Собствениците на казани за ракия ще могат да работят само 6 месеца в годината - от 1 юли до 31 декември. Ако искат да варят алкохол извън този период, ще трябва да уведомяват Агенция „Митници“. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на второ четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, пише "Труд".
Предложението беше на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров и беше подкрепено от народните представители от ГЕРБ. Според вносителите така ще се намалят загубите от приходи от акцизи от незаконна дестилация на алкохол. Освен това ще се ограничи използването на суровини с неясен произход, които може и да са опасни за здравето.
Депутатите в бюджетната комисия приеха и още промени, които ще засегнат собствениците на казани за ракия. Например за малки обекти за дестилация на алкохол вече ще се считат казани с обем на съдовете до 500 литра, а не до 1000, както е в момента. Това на практика означава, че по-малко ракиджии ще могат да начисляват намалена акцизна ставка при производството. В момента налогът е 550 лв. на хектолитър чист алкохол за малките обекти за дестилация, а за останалите производители е 1000 лева.
За собствениците на казани с обем на съдовете над 500 л ще се появи и друго задължение. Те вече няма просто да се регистрират в Агенция „Митници“, а ще трябва да се лицензират като данъчни складове.
При гласуването на промените в закона за акцизите беше решено още да отпадне планираното повишаване на ставките за пропан-бутана, който се използва за отопление. Акцизът за този вид гориво остава нулев. Повишение на ставките обаче ще има за другите видове горива за отопление като газьол, керосин и други тежки горива. Те се изравняват с акцизите на горивата, които се използват за зареждане на превозни средства. Целта на промяната е да се ограничат данъчните измами. Отпадна и предложението, според което бутилки с пропан-бутан щяха да могат да се зареждат не само в специализирани заводи, но и в бензиностанции.