Бургаската "Фурия" лети през Атлантика /СНИМКИ/

Спорт

06-11-2015, 11:57

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

За първи път българска яхта участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали

За първи път българска яхта участва в най-мащабното презокеанско ветроходно рали - Atlantic Rally or Cruisers (ARC). Това е бургаската "Фурия". От всички участници в тазгодишното състезание, тя е една от най-малките по дължина и определено най-леката яхта. Нейният тесен корпус, палуба от тик, карбонова мачта и грациозни линии я открояват като една от най-красивите и елегантни малки ветроходни яхти, които ще прекосят Атлантическия океан в компанията на значително по-големи плавателни съдове.

Собственик и  скипер на "Фурия" е Румен Котов - запален мореплавател с приключенски дух. Другите двама членове на екипажа са Михаил Копанов - най-опитният бургаски ветроходец, и Диан Зайков - известен не само със страстта си към морските пътешествия, но и като един от създателите на съвременната бургаска фехтовална школа.

И тримата силно желаят да ознаменуват първото българско участие в това популярно състезание с достойно място в общото класиране, независимо от скромния размер на яхтата.

В момента "Фурия" пътува към старта на ARC в Лас Палмас, Гран Канария. Можете да следите плаването и корабния й дневник тук:

http://furia1101.com/%d0%b3%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d1%80%d0%b8%d1%8f/