Днес е Архангелова задушница

Общество

07-11-2015, 08:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Почитаме починалите си близки и воините, загинали за България

Днес се отбелязва една от трите задушници, които православните християни почитат всяка година - Архангелова (мъжка) задушница.

В този ден - съботата преди празника на Св. Архангел Михаил (8 ноември), се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев ще присъства на панихидата за Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища. На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Николай Ненчев, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, военнослужещи от Столичния гарнизон, членове на военнопатриотичните съюзи.

На Архангелова задушница ще бъдат отслужени панихиди в памет на загиналите български воини и в Карлово, Плевен, Асеновград, Варна и Бургас. В митрополитската катедрала на София "Света Неделя" ще бъде отслужен общ помен за покойниците ни след Светата Литургия.

На Задушница роднините на покойника се събират, за да направят помен - възпоминание на живите за умрелия, че не е забравен. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

Както на всеки друг помен, се правят и т. нар. раздавки - сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Освен на близките, се подава и на хората, събрали се около съседните гробове, дори да са непознати.