Край на санирането и остъкляването на парче

Животът

07-11-2015, 09:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Решения на етажната собственост ще се вземат с 50%+1 от гласовете на собствениците. В момента са 67%

Няма да могат да се остъкляват балкони и да се санират само отделни апартаменти според промени в Закона за управление на етажната собственост, приет на първо четене от парламента. В него е записано, че собствениците нямат право да нарушават целостта и архитектурния вид на фасадата на блока.

Забранени ще са всякакви строителни промени по нея, които биха я направили неустойчива или биха поставили под риск пожарната безопасност. Така например вече няма да могат да се поставят тенти или да се избиват допълнителни прозорци. Досега изисквания за безопасност на ремонтите имаше единствено във вътрешността на блоковете.

Освен това не съществуваха и задължения за безопасна експлоатация на асансьорите в сградите. Сега вече всеки собственик ще е длъжен да поддържа безопасни не само лифтовете, но и всички останали съоръжения.

Решения на етажната собственост ще се вземат с 50%+1 от гласовете на собствениците. В момента са 67%.

Домсъветът вече ще приема решение за изработване на техническия паспорт на сградата. Като такъв няма да бъде необходим за сгради, които не са влезли в експлоатация, както се изискваше досега.

В 3-месечен срок ще трябва да се изпълняват неотложните ремонти по сградата. При неспазване на срока домоуправителят ще бъде глобяван с 500 до 1000 лева, а кметът на общината или района ще се санкционира с 300 до 700 лева.

Стопанисването на сградата ще може да се възлага на фирми за срок от 2 години.