И действието, и бездействието в МВР ще струват десетки милиони

Най-доброто от печата

10-11-2015, 07:04

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Спешното орязване на привилегии на чиновниците върви с плащане на големи обезщетения

Чиновниците в МВР може да се пенсионират с шест вместо досегашните 20 заплати, но за целта ще трябва да бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това обаче ще струва на министерството десетки милиони обезщетения сега. Такава е идеята на вътрешното министерство за справяне със ситуацията, научи "Сега" от свои източници. Въпросът е, че министерството не разполага с необходимите пари.

В момента в МВР има малко над 4000 души, които изпълняват административни длъжности, но се ползват от пълните привилегии на полицаите, които са на улицата. Заетите в администрацията може да бъдат преназначени, но преди това трябва да им се изплатят 20 заплати. Заради полицейските протести срещу реформата, предлагана от финансовия министър Владислав Горанов и предвиждаща всеобщо орязване на придобивките, в МВР се обмисля вариант как всички чиновници да бъдат преназначени скоро, а редовите полицаи да запазят екстрите си. Преди това обаче трябва да се намерят пари за обезщетения.

И в момента има възможност администрацията в МВР да бъде назначавана по Закона за държавния служител, което гарантира по-ниски обезщетения при пенсиониране. Тя обаче важи само за новопостъпващите. Поправката влезе в сила на 1 април по идея на бившия вътрешен министър Веселин Вучков. Целта тогава беше новата категоризация да стане постепенно, като местата на пенсионираните и напусналите чиновници да се попълват с назначени по новия ред - с по-малко привилегии.

Друга част от администрацията трябва да се прехвърли в държавното предприятие, което МВР планира да създаде. Законопроектът за него вече е внесен в Народното събрание. Планира се издаването на лични документи и регистрацията на коли, както и още услуги да се отделят в държавно предприятие, което да се издържа от таксите, които събира. Така обаче в републиканския бюджет няма да постъпи нито стотинка от тях. Очаква се в тези законови поправки да бъде записано преназначаването на администрацията, ако се намерят пари и при условие че ръководството на МВР се разбере със синдикатите. За това намекна преди дни председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

 ПРОТЕСТИ

Докато ръководството на МВР се чуди каква реформа да предложи, полицейските синдикати обявиха, че подготвят нов протест пред парламента в четвъртък.Този път обаче служителите ще излязат на улицата в подкрепа на отпадането на параграфите от Закона за държавния бюджет за 2016 г., с които се орязват обезщетенията при пенсия от 20 на 10 заплати и се отменя добавката от 2% за всяка прослужена година. Те бяха внесени тихомълком от Горанов и предизвикаха истински бунт в МВР. Ден по-късно бе обявено, че промените ще важат само за новоназначените, но това не укроти страстите. В крайна сметка властта се огъна и се отказа от промените, като обяви, че ще ги оттегли и ще внесе нови. Това обаче щяло да стане едва след първото четене на закона, научи "Сега", независимо че според правилника на парламента вносителят може да оттегли всяко предложение до започване на първото гласуване. Заради това отлагане в четвъртък по време на гласуването Народното събрание ще бъде обградено от протестиращи полицаи.