Смартфонът може да помогне за лечението на рак, докато спим

Животът

10-11-2015, 12:18

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Приложението DreamLab използва изчислителната сила на смартфона да обработва информация от различни изследвания

Смартфонът може да помогне за намирането на лечение за рак с изтеглянето на специално приложение и даряване на част от WiFi мрежата, която устройството използва, съобщи BBC.

Приложението DreamLab използва изчислителната сила на смартфона да обработва информация, свързана с различни медицински и научни изследвания за рак на гърдата, яйчниците, простата и панкреаса.

Учените твърдят, че ако поне 1000 души използват приложението, те ще допринесат за 30 пъти по-бързото обработване на информацията.

Приложението е актуално за телефони с операционна система Android, но версията за iPhone също е в процес на разработка.

Според създателите на приложението милиони смартфони не се използват вечер, когато например хората спят, което е идеалното време тяхната сила за обработване да се използва.

Въпреки че проектът е започнал в престижния институт в Австралия за медицински изследвания "Гарван" , вече всеки по света може да изтегли приложението.

Потребителите могат да изберат дали да се използва тяхната мобилна мрежа или WiFi мрежата, за да се захранва изследването - това означава, че и хората с ограничени мобилни планове могат да вземат участие. Приложението също така ще спре на пауза, когато потребителят достигне лимита си за данни, така че да не натрупа големи сметки.

"Има много важни изследователски въпроси, които искаме да зададем, но не ни е нужна по-голяма изчислителна мощ, която или ще струва много пари или ще отнеме много години." - обясни д-р Уорън Каплан от института за медицински изследвания "Гарван".

"DreamLab ни дава свободен достъп до специален виртуален суперкомпютър, който ще ускори изследването ни за раковите заболявания, давайки повече надежда на пациентите и техните семейства." - поясни д-р Каплан.

Научните изследвания с гражданско участие не е ново явление. Много изследователски институти често се борят за финансиране и често молят доброволци за помощ за по-нататъшните изследвания.

Например Seti (Търсене на извънземен разум), която разчита на публични дарения, тези дни призова компютърните потребители да помогнат при търсенето на необичайна активност в Космоса.

В други проекти се включват доброволци, които да преглеждат изображение на повърхността на Марс или да снимат дивите орхидеи, така че Природонаучните музеи да разберат по-добре промените в климата.

bgonair.bg