Такситата ще плащат годишен патентен данък от 400 до 1000 лева

Портфейл

10-11-2015, 12:59

Снимка:

©Монитор

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

В Комисията по бюджет и финанси не смятат, че това ще повлияе на цените за клиенти

Такситата да плащат всяка година патентен данък от 400 до 1000 лева. Това решиха депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси, която прие на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси.


Идеята за въвеждането на такъв данък, който е съществувал и назад в годините, е на народни представители от ГЕРБ. Промяната предвижда таксиметровите превозвачи да заплащат еднократен данък всяка година до 20 април, като само за предстоящата 2016-а година този срок е удължен до края на месец май. Въпросният данък ще се плаща за кола, което означава, че ако едно такси се използва от двама превозвачи, то те ще си разделят данъка.


Размерът на въпросния данък ще се определя от общините, тъй като приходите ще се събират именно в техните бюджети. Важно уточнение е обаче това, че патентният данък не е нов данък, а ще замени облагането на таксиметровите компании с данък от 10 на сто върху печалбата. Изменението предвижда ако шофьор е болен или има дълго прекъсване поради ремонт на колата, да има възможност да подаде декларация за прекъсване на дейността и да му бъде върнат данъкът.


"Идеята е добра", обяви пред журналисти председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Тя обърна внимание на това, че с подобен подход се дава гаранция, че от таксиметровите превози ще влизат някакви данъци. "А в момента нищо не влиза", изтъкна Стоянова. "За мен това е добро решение, което ще гарантира определени приходи в общинските бюджети", убедена е още шефката на парламентарната бюджетна комисия.


Стоянова разясни и как точно е бил избран минималният размер на въпросния данък, а именно: "В момента минималната работна заплата е 360 лева, което означава, че всеки един работещ на минимална работна заплата носи 400 лева в държавата". Стоянова призна обаче, че вече има реакция от бранша. "Току що говорих с един пловдивски таксиметров шофьор, който ме убеждаваше, че това не е правилно и те не могат да изкарат месечно толкова пари, че да си платят данъка от 400 или 500 лева годишно. Аз смятам, че по принцип всеки, който работи и не може да изкара една минимална работна заплата, е по-добре да си намери друга работа", обясни Менда Стоянова.


Председателката на бюджетната комисия е и убедена, че патентният данък не би трябвало да се отрази на цените на таксиметровите услуги. "Не смятам, че това трябва да се отрази на такситата, защото тези суми са изключително ниски и са равни на една минимална работна заплата", коментира Стоянова. "Ние нищо не променяме в посока увеличение и съответно няма какво да доведе до увеличение на размера на цените на такситата", повтори тя.

Идеята за патентния данък на таксита мина "на косъм" през парламентарната бюджетна комисия с осем гласа "за" и седем "въздържал се".