Петчасовите дебати на КСНС приключиха с единна декларация

Политика

10-11-2015, 16:32

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Правителството ще инициира пакет от законодателни предложения за защита от всички опасности

С пълен консенсус и резервирано отношение от АТАКА, можем да се поздравим с всичко, което демонстрираха политическите сили днес. Това каза президентът Росен Плевнелиев след заседанието на КСНС на тема "Промени в геостратегическата среда за сигурност и произтичащите от това рискове и заплахи за националната сигурност".


"КСНС обсъди промените в геостратегическата среда за сигурност, както и способностите на държавните институции да противодействат. Системата на международни отношения е изправена пред предизвикателства. Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки", заяви Плевнелиев. По думите му, големият брой мигранти е натоварил системите за сигурност на страната. "МВР е разработила и прилага плановете по защитата на границата за нелегално преминаващите.


Най-непосредственият риск е рискът от нарастване на миграционния поток от и към България. Кризата в Украйна продължава. Наличието на конфликти в непосредствена близост до границите ни предизвикват допълнително напрежение. Зависими сме от доминиращ доставчик на газ. България трябва да продължи усилията си за запазване на позициите си за транзит на енергоносители", каза още Росен Плевнелиев.


Заседанието на КСНС при президента беше в рамките на пет часа. Държавният глава, премиерът Бойко Борисов, политическите лидери и шефовете на сигурността излязоха с обща декларация. В нея се предупреждава, че има риск от тероризъм, засилване на бежанския натиск и задълбочаване на конфликта между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия от друга. В същото време "Шенген" и Дъблинският договор не дават достатъчна защита - заплахите остават, несигурността ще расте, отчитат отговорните фактори в държавата.

Правителството ще инициира пакет от законодателни предложения за защита от всички опасности - от тероризъм и борба с нелегалната миграция до превенция срещу всякакви аспекти на риска, включително мерки срещу кибер атаки, решил КСНС.