Давутоглу обеща промени в конституцията

Свят

10-11-2015, 17:53

Снимка:

©frognews.bg

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Иска общ фронт срещу ИД и сваляне на Асад

Турция се обяви за обща стратегия в борбата с "Ислямска държава". Турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че предполагаемият терористичен акт, който свали руския самолет в Египет, е атака срещу цялото човечество. Това не е нападение само срещу руски самолет, а срещу всички нас. То показва, че ако кризата в дадена страна или регион не се реши, трудно се овладява в други страни.


Пред CNN Давутоглу се обяви за изграждането на обща стратегия за борба с "Ислямска държава" и не изключи участието на Турция в сухопътна операция срещу джихадистите. За да се постигне мир в Сирия, президентът Башар Асад трябва да си отиде, каза още Давутоглу. Въпросът не е как и колко ще остане Асад, а кога и как ще си отиде. Да, има нужда от поетапна стратегия, но крайната цел, светлината в края на тунела е по-важна за бежанците и народа на Сирия.


По повод критиките на Европейския съюз и Запада, че Анкара е отстъпила в реформите в съдебната система, законодателството и свободата на словото, Ахмед Давутоглу отбеляза: "Искаме много по-прозрачна политическа система. Настоящата не работи добре, защото е резултат от военен преврат. Като лидер на управляващата партия, ще се срещна с всички опозиционни лидери за промени в конституцията.