Приемането в гимназия ще става и след 10 клас

Общество

11-11-2015, 07:11

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Обучението по БЕЛ за целия курс на средното образование ще се увеличи с 36 учебни часа

Учениците да кандидатстват в гимназия и след 10-и клас. Такава възможност съществува с влизането в сила на Закона за предучилищно и училищно образованието и с приемането на нови учебни планове, обясни зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Причината е, че според новите учебни планове предмети като история, биология, география и химия отпадат в 11-и и 12-и клас. Вместо това обаче учениците ще разполагат с 20 часа седмично за избираема подготовка, в които ще могат да се обучават профилирано спрямо интересите си и да се подготвят за университет. Какъв профил да предлагат различните гимназии обаче ще решават самите училищни ръководства. Така например ако даден ученик иска да кандидатства медицина и трябва да учи биология, а училището му не предлага такъв профил, той ще трябва да се премести в друга гимназия. Така на практика има вероятност след 10-и клас гимназистите да започнат да се местят в други училища, ако техните не предлагат нужния им профил и да се оформи нова кампания за прием в гимназия. Кастрева обясни, че съществува възможност резултатите от националното външно оценяване след 10-и клас да служат като вход, ако се появи втора кандидатгимназиална кампания. Днес екипът на образователното ведомство представи проектите на новите учебни планове след общественото им обсъждане. Първоначално документите предвиждаха седмичните часовете по чужд език от 9-и до 12-и клас да бъдат намалени от 4-и на 2-и. След обсъждането обаче от МОН решиха в 9-и клас часовете да останат по 4 на седмица, както е в момента, а в горните класове да бъдат намалени на 2. Обучението обаче нямало да отпадне, а щяло да се навакса през часовете за профилирана подготовка, обясни шефката на дирекция „Средно образование“ Евгения Костадинова. Като цяло обаче обучението по първи чужд език за целия курс на средно образование се увеличава със 180 часа до 886, а при втория чужд език часовете ще са с 6 повече, съобщи образователният министър проф. Тодор Танев, който обяви днес промените в учебните планове, след като ден по-рано бе изписан от болница. „Няма да има гражданско образование до 10-и клас, включително, след като не се желае“, заяви още той. Така предметът остава в учебните планове само в 11-и и 12-и клас. География и история няма да се изучават в последните две години на гимназията, но за целия курс на училищното образование обучението им се увеличава. Така часовете по история скачат от 454 на 478 часа, а по география от 312 часа на 336 часа. Намалени обаче ще бъдат часовете по физкултура – от 870 на 818. Остава обаче третият задължителен час по спорт.
МОН: „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ е спорно произведение
„Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ е спорно произведение. Така експертът по български език и литература Красимира Александрова от МОН обясни орязването на творбата от учебната програма за пети клас. Друго отпаднало произведение е „Бил се Крали Марко с турци еничари“. Експертът обясни, че творбите не са разпознаваеми сред по-младото поколение. В учебната програма за пети клас не фигурира и „Родната реч“ на Иван Вазов, но най-вероятно произведението няма да отпадне изобщо, а ще се изучава още в четвърти клас.
Новите учебни планове предвиждат обучението по български език и литература за целия курс на средното образование да се увеличи с 36учебни часа повече до 1991.