Неизвестна компания ще пише инвестиционна стратегия на България

Най-доброто от печата

11-11-2015, 07:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

БАИ обяви съмнителна обществена поръчка, която дублира вече съществуващи държавни документи

Неизвестна фирма, без сайт и доказани експерти за 11 календарни дни ще определи кои трябва да се приоритетните индустрии в страната и да изготви стратегията и анализа на конкурентните предимства, с които България ще се представя пред чуждестранните инвеститори през следващите пет години. До избора се стига чрез обществена поръчка, която не е незаконна, но е подготвена така, че качеството на документа е без значение. Първо, вратите за участие са прекалено широко отворени - допускат се кандидати, които са изпълнили дори и само една обществена поръчка, съдържаща консултантска услуга. Второ, в критериите за класиране се залага кандидатите да се състезават и по срок. И трето, изискванията на самата поръчка донякъде повтарят вече съществуващи държавни документи (виж карето).

Обществената поръчка е на етап избран печеливш - въпросната "Ди Джи консулт". Няма законови основания другите кандидати да оспорят процедурата, така че скоро и договорът ще е факт. Още повече че поръчителят - Българската агенция за инвестиции (БАИ), не вижда проблем. Така до края на годината буквално ще се усвоят 158 хил. лв. еврофондове. А резултатът явно няма значение.

България вече е организирала подобна поръчка. Но тя беше с гиганта AT Kearney и срокът беше 30 месеца, а сега е 80 пъти по-кратък. Новата задача е дори по-амбициозна - да се изготви стратегически анализ на конкурентните предимства на българската икономика и да се набележат индустрии, в които да се привличат чужди инвестиции в периода 2015 - 2020 г.

Бавно начало

Обществената поръчка "Изработване на стратегически, правен и сравнителен правен анализ за нуждите на инвеститорите в България" е обявена в края на юли тази година. Обяснението на агенцията за забавената поръчка, което е довело до определяне на максимален срок за изпълнението й от 2 месеца, е свързано с бюрократичните процедури. Ръководството е установило, че са налични икономисани средства от други дейности по договора за безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма, споразумението е удължено, но прехвърлянето на средствата в дейностите е отнело технологично време. 2 месеца е точно срокът, след който вече не могат да се изпълняват и отчитат проекти по отминаващия програмен период.

"Допълнително забавянето е продиктувано от сложността на предвидената за обявяване обществена поръчка, която е предвидено да бъде обявена в три отделни обособени позиции", отговаря писмено Теодора Ставрева, главен експерт и член на комисията по поръчката, въпреки че въпросите бяха адресирани към изпълнителния директор Стамен Янев. Отговорът на БАИ буди учудване. Обществени поръчки със същия предмет са били изготвяни и в предишни години в рамките на оперативната програма. През 2010 г. например е открита процедура за изготвяне на стратегически анализ, през 2011 г. - на правния анализ.

В поръчката се разчита и на твърде широки критерии кой може да участва. Няма изискване да е правил нещо подобно по света и у нас, а просто да е печелил поръчка за каквато и да било консултантска услуга.

Бързият печели

Ключов е и начинът за избор на изпълнител, който БАИ залага. В предишните поръчки техническата част от офертата е била основен показател с тежест 70%, а другият е бил предложената цена. При настоящото състезание от агенцията решават, че въпреки поставения от тях максимален срок от само два месеца ще поставят допълнителен критерий - срок за изпълнение. Резултатите не са изненадващи. Всички шест кандидата имат максималния брой от 40 точки по критерий 1 - оценка на техническото предложение, и така срокът за изпълнение (с тежест 20 точки), се явява ключов при класирането заедно с цената, която има същата тежест.

Запитани от кого и защо точно така са разработени критериите за оценка, от БАИ отговарят отново формално: "Критериите за подбор на кандидатите и за оценка и класиране на офертите са изработени от екипа на Българската агенция за инвестиции в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки." При повторно запитване, адресирано отново конкретно към изпълнителния директор Стамен Янев, пак получаваме чиновническо обяснение: "Както вече ви отговорихме, критериите са заложени от екипа на Българската агенция за инвестиции. Те отговарят изцяло на Закона за обществени поръчки. Според последните изменения в ЗОП от юли 2014 г. в методологията трябва да има само обективни критерии, с което ние сме се съобразили, за да постигнем максимална прозрачност при провеждането на конкурса за изпълнител."

Според БАИ срокът от 11 дни за такъв анализ е достатъчен, тъй като "заложените критерии за допустимост на участниците до участие в процедурата предполагат кандидатите да бъдат лица с опит в дейности, сходни с предмета на обществената поръчка".

Подобна е ситуацията и с втората част на поръчката, където избраният изпълнител адвокатско дружество "Попов и партньори" ще изпълни заданието по две обособени позиции за общо 17 дни, при положение че другите кандидати предлагат срокове от над месец само за една позиция.

Победителят - специалист по малки европроекти

За опита на избрания кандидат и екипа му е трудно да се разкаже, тъй като "Ди Джи консулт" няма уебсайт и не пожела да говори. Единственото, което се открива за дейността й, е от системата за еврофондовете ИСУН, където фигурира като изпълнител на 18 европроекта от 2011 г. досега. Общата стойност на изплатените по тези дейности средства е 13.3 млн. лв., но те са поделени между "Ди Джи консулт" и съизпълнителите по отделните проекти, които най-често са на малки общини в страната. Сред проектите са "Подкрепа за развитие и популяризиране на район Ловеч", "Ефективна координация и партньорство при разработването на стратегически документи и провеждането на политики в община Пещера", "Внедряване на иновативни сладкарски изделия", "Повишаване на квалификацията на служителите в община Долна Митрополия", "Осигуряване на ефективен процес на предоставяне на административни услуги чрез въвеждане на стандарт за система за управление на качеството в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури" и т.н. За последната поръчка е подаден сигнал до сайта komentator.bg през май тази година, в който се твърди, че "Ди Джи консулт" е избрана като изпълнител между 12 фирми, с предложена цена от приблизително 140 000 лв. при таван на процедурата от 227 500 лв. "Фирмата не е позната в бранша, а кратко проучване показа, че за да покрие изискванията за участие, е преминала одит за разширение на обхвата си на сертификат по ISO 9001:2008 на 26 март, ден преди крайния срок за участие", посочват в komentator.bg.

"Капитал Daily" се свърза с управителя на фирмата Димитър Димитров, за да получи информация относно експертизата на компанията и изпълнените от нея сходни с поръчката проекти, но Димитров отказа да коментира, преди срокът за обжалване избора на изпълнител да е приключил.

Справка в информационната система ДАКСИ показва, че към март 2015 г. социално осигурените служители на дружеството са трима. Най-много са били през януари 2015 г. - 5 души, а през годините от 2011 насам са били предимно един или двама. Според информация от Търговския регистър приходите на компанията за 2014 г. са 419 хил. лв., а печалбата е 105 хил. лв. За предходната година приходите на дружеството са били 206 хил. лв., а печалбата - 8 хил. лв. Според адреса й в имотния регистър фирмата се помещава на четвъртия етаж в кооперация на ул. "Гоце Делчев" 112 в жк "Люлин 8".