България ще загуби поне 15% от еврофондовете

Най-доброто от печата

12-11-2015, 07:18

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Доклад на европейската сметна палата констатира, че всички одитирани държави допускат опорочаване на обществените поръчки

Положението с усвояването на еврофондовете е далеч от безнадеждно, но има сериозен риск България да загуби поне 15% от средствата за отминаващия програмен период - 2007-2014 г., който всъщност приключва в края на тази година. Това става ясно от официалните данни за изпълнението на оперативните програми към 1 ноември.
До момента са "наддоговорени" европроекти за над 2.2 млрд. евро, или грубо 4 млрд. лева. Става дума за пускане на повече проекти за повече пари от предвидените в бюджетите на оперативните програми. Това е ход на правителството за спасяване на финансирането и приключване на обекти по европрограмите, които изтичат на 31 декември. Тези разходи тепърва ще трябва да бъдат прегледани, одобрени и възстановени от Брюксел. А ЕК може и да не признае някои разходи. Това се случва, когато бъдат установени нередности и нарушения при изпълнението на проектите. В сряда Европейската Сметна палата констатира в свой доклад точно това - че България и всички други одитирани държави допускат опорочаване на обществени поръчки по еврофондовете.
Според Илияна Иванова, член на европалатата, обаче опасност от спиране или орязване на пари заради критичния доклад няма. Нарушенията при обществените поръчки са общоевропейски проблем, отбеляза тя пред бТВ. По думите й страната ни за втора поредна година нямала фалове при харченето на парите от Европейския социален фонд. Неяснотите със системата за идентифициране на земеделските парцели също били решени.
Така или иначе, заради закъснения и спиране на еврофондове от предишни години заплахата България да не успее да използва всички отредени й от ЕК средства остава реална. Към края на октомври най-драматично е положението с програмата "Околна среда", която финансира много скъпи и трудни екопроекти.
Плащанията по нея бяха замразявани на два пъти заради нередности. Бюджетът й за целия 7-годишен период е 1.717 млрд. евро - 1.395 млрд. евро плюс близо 322 млн. евро участие на българския бюджет. Досега обаче ЕК е одобрила и покрила разходи само за 977 млн. евро. За да не бъдат загубени средства по "Околна среда" заради закъсващи обекти, са пуснати в изпълнение и резервни проекти. С тях договорените средства стават общо 2.107 млрд. евро. Така държавата се застрахова, в случай че даден проект "пропадне". Тогава еврофинансирането отива за друг, от "резервите".
По програма "Транспорт" досега Брюксел е одобрил и покрил само 78.35% от предвидените за периода средства, или 1.27 млрд. евро. Подобна е ситуацията с "Регионално развитие", където ЕК е признала разходи за 1.03 млрд. евро при планирани 1.6 млрд. евро. Сред отличниците при европрограмите е "Развитие на човешките ресурси", където ЕК вече е превела 95% от бюджета й, или 980 млн. евро, показва справката.