Руска суперподводница ни дебне в Черно море

Мисия Добрич

12-11-2015, 12:00

Снимка:

ruspodplav.livejournal.com

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Ракетите й ще държат на прицел обекти на НАТО у нас и в Румъния

Най-новата руска суперподводница "Черната дупка", чиито оръжия са с обсег и възможности да поразяват цели и на наша територия, се е отправила на път към черноморската база на руските ВМС в Новоросийск, съобщава "Обозревател", цитиран от БЛИЦ. Подводницата трябва да навлезе в акваторията на Черно море в края на ноември. Руското име на подводницата от проекта "Варшавянка" е "Ростов на Дон". Но тъй като е изключително безшумна, което й позволява да се придвижва незабелязано под вода и е трудно откриваема, западните експерти я кръстиха "Черната дупка".
"Ростов на Дон" е спусната на вода на 26 юни 2014 г. И повече от година преминаваше изпитания във водите на Северно море. Руските подводници от класа "Варшавянка" са въоръжени с крилати ракети "Калибър", които може да носят и ядрени бойни глави. Именно с такива ракети, базирани на кораби в Капсийско море, руснаците удариха цели на "Ислямска държава" в Сирия на разстояние около 1500 км.

Военните експерти на НАТО твърдят, че от Новоросийск "Калибър" могат дапоразяват цели не само от значителна част от територията на Европа, на цяла Украйна, но и да достигнат бази на САЩ в Персийския залив. Счита се, че това ще е втората подводница тип "Варшавянка" в базата на Новоросийск, като се планира там да бъдат дислоцирани общо шест. Първата е пристигнала през септември тази година.
Анализатори считат, че освен че са трудно откриваеми, тези подводници са много пасни с огневата си мощ. Крилатите им ракети с обикновен боен заряд поразяват наземни цели в радиус 1500 км, а ако носят на борда си ядрен заряд - на 3000 км. Руснаците произвеждат "Калибър" и в противокорабен вариант, предназначен да поразява надводни цели. В този случай бойният радиус на ракетата е 300 км. Счита се, че именно тези ракети ще позволят на руснаците да държат на прицел югозападната част на Черно море - от Босфора до военноморските бази на пакта в България и Румъния.