Полицаи и горски погнаха търговците на дърва на черно

Животът

12-11-2015, 16:48

Снимка:

Уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Само за 10 дни са издадени 26 акта, глобата може да достигне и 3 000 лв.

Полицаи и горски започват съвместни проверки за търговия с дърва на черно. Редица нарушения са засечени още в първите дни на месеца, информира Дарик радио, цитирайки инж. Николай Николов, директор на Дирекцията по горите във Велико Търново.
В района на квартал „Картала“ са регистрирани три случая на търговия на дърва без документи. На нарушителите  са съставени актове, като глобата може да достигне до 3000 лв. в зависимост от количеството закупени дърва. Търговците на незаконна дървесина използват обичайно закрити бусове за транспортирането им, посочи инж. Николов.
„Тази година пазарът на дърва не е задоволен, има постоянно търсене, в резултат на което цените скочиха. Във Велико Търново крайната цена на кубик е 70 лева, а нелегалните търговци ги продават поне с 30% по-евтини”, коментира пред Дарик радио инж. Николов. Той предупреди, че при тази незаконна търговия, често продавачите ощетяват клиентите си като им доставят по-малки количества.
От 1 ноември досега от горското са издали 26 акта за незаконна сеч и износ на дървесина. Отчита се и ръст на случаите на бракониерство през последния месец. Най-масови такива случаи са засечени в района на Сухиндол, в павликенските села Димча и Върбовка, Полски Тръмбеш- селата Петко Каравелово и Раданово, Стражишко и в еленските села Майско и Константин. 16 досъдебни производства е образувала Районна прокуратура във Велико Търново за сериозни нарушения на Закона за горите.
От началото на годината до този момент Районната дирекция по горите са изпратили в прокуратурата 262 акта. За периода са издадени 245 наказателни постановления с наложени глоби в размер на близо 26 000 лева и имуществени санкции за 3 100 лева.