Бургас спечели домакинството на Световното първенство по ушу за деца

Спорт

12-11-2015, 19:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зрелищен спектакъл в Бургас за Галавечерта на българското ушу

Стефан Колев съобщи още, че Бургас ще има честта да е домакин и на Конгреса на световната федерация

Бургас е избран за домакин на Световното първенство по ушу за деца през 2016 година. Новината съобщи на пресконференция в Общината президентът на Българската федерация по ушу - Стефан Колев.

"Тази сутрин ми се обадиха. Все още не мога да повярвам, че градът ни беше удостоен с тази чест и се пребори с Москва за домакинството на форум от такъв ранг", каза той.
Международният конгрес, по време на който беше обявена държавата - победител, приключи днес в Джакарта, Индонезия. Стефан Колев трябваше лично да присъства на церемонията. Заради новите му ангажименти като общински съветник, обаче, той изпрати като представител на България Петър Драгоев, който само преди месец стана Спортист на 2015 година в категория Тайдзи цюан на Българска федерация по Ушу.
През май 2015 беше представена кандидатурата на страната ни за провеждане на престижното събитие у нас, като за домакин бе посочен Бургас, обявен за Европейски град на спорта за 2015 г.
"Предполагам, че инфраструктурата, спортните бази и жителите ще бъдат изцяло подготвени за това събитие, за което се очаква да пристигнат над 1000 състезатели и двойно повече екипи и треньори. Това е най-големият форум за ушу в цял свят. Ушу е изключително динамичен, доста труден и опасен спорт. Играе се от ниска възраст, а състезателите са в своята върхова кариера между 16 и 25 години, което означава че най-големите състезатели в света ще се представят в Бургас", каза Стефан Колев.
Според него одобрената кандидатура на Бургас е обещание за сериозна реклама на града ни по света, тъй като от ушу се интересуват повече от 1 милиони души.
"Община Бургас има опит в организирането на мащабни спортни събития, пример за това е Европейското първенство по футбол за младежи тази година. Отново ще партнираме активно за организацията на значимото спортно събитие", заяви Веселина Деведжиева, началник на отдел "Спорт" в Община Бургас.
В световните класации ушу е избран за спорт на 21 век, защото съчетава грижата за здравето, динамиката, атрактивността и така последователно всичките 12 критерии за полезност.
Стефан Колев съобщи още, че Бургас ще има честта да е домакин и на Конгреса на световната федерация по ушу. Неговите очаквания са двете мащабни събития да допринесат и за развитието на спортния туризъм в Бургас, каквато ще бъде една от темите на форума.