Русия „случайно“ разкри план за ядрено торпедо

Свят

13-11-2015, 06:18

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Оръжието било с обсег 10 000 км, заразява с радиация

Кремъл призна, че руски телевизии „случайно” са показали секретни планове за разработващо се ядрено торпедо, но някои експерти и западни издания се „съмняват” в „грешката”, подозирайки дезинформация или „показване на мускули”, пише в. "Труд". 

Два тв канала под контрола на Кремъл - НТВ и Первый канал, показаха как висш военен гледа в документ с гриф „Строго секретно”, съдържащ илюстрации и детайли за океанска многоцелева система „Статус-6”, проектирана от „Рубин” - базирана в Санкт Петербург компания за строителство на ядрени подводници. От документа се вижда, че е предназначена за „поразяване на важни обекти от икономиката на противника в крайбрежни райони чрез създаване на обширни зони с радиоактивно замърсяване, което ги прави неизползваеми за военна или икономическа дейност за дълго време”.
Кадрите бяха заснети на среща на президента Владимир Путин с висши военни в Сочи в понеделник. Впоследствие „секретната част” от тях бе отстранена от репортажите, но няколко сайта успяха да съхранят изображения от тях. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че някои секретни данни са снимани и след това изтрити, като посочи, че са взети мерки това да не се повтаря.
Но правителственият в. „Росийская газета” съобщи детайли за оръжието, без да публикува диаграмата, заради което Би Би Си подставя под съмнение версията за неконтролиран теч. Изданието писа, че основен елемент в системата е торпедо (наречено самоходен подводен апарат), оборудвано с ядрен реактор и ядрена бойна глава с мощност 100 мегатона. То можело да се движи със скорост 185 км/ч, да измине до 10 000 км на дълбочина до 1000 м, като избягва всички акустични проследяващи устройства и други капани. И че могат да бъдат изстрелвани от ядрени подводници проект 09852 „Белгород” и 09851 „Хабаровск”. Бойната глава била вид термоядрена бомба с покритие от кобалт-59, като при детонация се получава високорадиоактивният кобалт-50 с период на полуразпад от 5 години.
Точно преди показването на схемата Путин казва на генералите, че САЩ и НАТО напредват с глобалната система за противоракетна отбрана и затова трябва да бъдат разработени системи, които да я преодоляват.