Жертвите на джихад в окървавения Бейрут растат

Свят

13-11-2015, 10:31

Снимка:

©БГНЕС

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Светът осъжда снощния атентат и скърби с потъналия в траур Ливан

Двойният самоубийствен атентат снощи в Бейрут подложи на изпитание нестабилния мир в Ливан, пише британският в. "Гардиън". Изданието цитира местни медии, че двама от атентаторите са палестинци, а единият е сириец. Третият камикадзе е открит мъртъв на мястото на атентата, вероятно станал жертва на втората експлозия, уточнява британският вестник, цитирайки ливанската армия.


"Телеграф" припомня, че сунитски екстремисти извършваха нападения в Бейрут до юни 2014 г. като отмъщение за решението на "Хизбула" да изпрати хиляди бойци в съседна Сирия, за да подкрепи режима на президента Башар Асад срещу предимно сунитския бунт.


Френският президент Франсоа Оланд изрази ужас и възмущение от атентата в Бейрут, за който пое отговорност "Ислямска държава", предаде АФП. "Президентът на Републиката изразява своето възмущение и ужас след атентата, взел десетки жертви и ранил над сто души в Бейрут. Той осъжда това отвратително деяние и поднася съболезнованията си на семействата и близките на жертвите", се казва в изявление на френското президентство. "Французите споделят националния траур на ливанците. Франция повече от всякога е ангажирана с мира, единството и стабилността на Ливан", се казва още в изявлението.


При двойния самоубийствен атентат в крепост на движението Хизбула в южната част на Бейрут бяха убити 43 души, а над 200 са ранени. Това е най-кръвопролитното нападение срещу бастион на ливанското шиитско движение, откакто то участва във войната в съседна Сирия, отбелязва АФП.


Нападението бе осъдено и от САЩ. Вашингтон поднесе дълбоките си съболезнования на семействата на жертвите и заяви, че стои редом с правителството на Ливан за изправяне на виновните пред съда.
"Този род терористични прояви само подсилват ангажимента ни да подкрепяме институциите на Ливан, включително службите му за сигурност, за да стане възможен един стабилен, сигурен и суверенен Ливан. САЩ най-остро осъждат ужасните терористични нападения в Бейрут", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Нед Прайс.


Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди атентата в Бейрут и го определи като "презряно деяние". В изявление той призова ливанците "да продължат да работят за съхраняването на сигурността и стабилността" на страната. Бан потвърди подкрепата на ООН за ливанските институции, включително въоръжените сили и службите за сигурност, за обезпечаването на сигурността на Ливан и жителите му и изрази желанието виновните скоро да бъдат изправени пред съда.


Броят на жертвите на терористичния акт от четвъртък в ливанската столица достигна 43 души, съобщава NBC News, позовавайки се на ливанския Червен кръст. Общо 239 души са ранени при двойната самоубийствена атака на есктремисти от радикалната терористична организация "Ислямска държава".


Терористичните атаки бяха извършени от двама души с мотоциклети, използвани за куриерски доставки и зареждане с продукти, което ги е улеснило при преминаването през контролните пунктове към гъстонаселения район Бурдж ел Бараджне, където живеят много активисти от шиитската партия "Хизбула". На окървавения площад "Айн ес Сика" са разположени шиитска джамия и популярният търговски център "Ал Мансур". Трупът на трети терорист с невзривен пояс бе открит сред загиналите хора.