Бедственото положение в Смолян остава, още има тлеещи огнища

Животът

13-11-2015, 10:49

Снимка:

©БНР

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Кризисният щаб набеляза мерки и план за гасенето на пожара още в 06:00 сутринта

Бедственото положение в Смолян остава, докато пожара не бъде загасен изцяло. Това съобщи кметът на общината Николай Мелемов. "Все още има тлеещи огнища. Важно е, че пожарът е локализиран и ограничен", обяви градоначалникът, който е на терен от сутринта, предаде Дарик.


Още в 6:00 ч. тази сутрин в смолянската Пожарна на заседание се събра Кризисният щаб. Набелязани бяха мерките за потушаването на големия горски пожар, който възникна вчера. През нощта 26 военни, горски и огнеборци са наблюдавали огъня, който на определени места се е разраствал.


Днес три групи от пожарникари, горски служители и доброволци от община Смолян тръгнаха да гасят пожара с пръскачки, тупалки и подръчни средства. Теренът е пресечен, труден и пожарни коли не могат да стигнат до него.


Големият горски пожар възникна на 12 ноември около 15:00 ч. Пламъците обхванаха района над старата пожарна в кв. "Райково". Съществуваше реална опасност огънят да достигне до намиращата се в близост подстанция на ЕВН, както и до селата Писаница и Хасовица.


Цялата налична техника беше мобилизирана. В община Смолян заработи веднага Кризисния щаб. Благодарение на бързата реакция на Николай Мелемов, първият военен хеликоптер пристигна на място на 40-тата минута след обявяването на бедственото положение, за да окаже съдействие на екипите при гасенето. След това на помощ долетя още един хеликоптер.


Над 200 пожарникари, доброволци, военни, служители от община Смолян, горски и Ловната дружинка от кв. "Райково" участваха в потушаването на огнената стихия. Изгорели са 300 дка смесена гора. Следствените органи вече работят по причините за възникването му. Най-тиражираната версия е, че огънят е пламнал от китайски фенер.