Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов пред добричката публика

Класическата музика се нуждае от мостове към младото поколение

Световноизвестният цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов ще представят своя музикален проект „20 години съвместна творческа дейност“ тази вечер в Концертна зала „Добрич”.

На специална пресконференция днес пианистът Людмил Ангелов сподели, че никога досега не е посещавал град Добрич и това ще бъде неговият своеобразен музикален дебют в града. Пред журналисти той благодари за прекрасната организация от страна на общината, направена до последния детайл.

За музикантите е чест да гостуват на Добрич и да го направят част от своя музикален проект, с който се отбелязва 20-годишния юбилей, съвместна творческа дейност. Добрич е вторият след София, където ще бъде представен музикалният проект. Следващата година той ще бъде представен и в други български градове, също има идея да бъде представен на публиката в Испания и Холандия, споделиха още музикантите. Предстоящото турне следващата година е свързано  със записа на един нов компакт диск с аржентинска музика на двамата музиканти.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази сподели, че като ученик е свирил в Добрич преди близо 30 години, заедно с големия български цигулар Минчо Минчев и Добричкият камерния оркестър. Творецът сподели, че сега е щастлив след толкова много години да свири отново тук.

Програмата на концерта тази вечер е много разнообразна и тя покрива поне една малка част на репертоара на двамата музиканти. „Той е доста обширен. В тези години успяхме да направим неща, като цикъл „Моцарт“, всички сонати на Моцарт, в няколко вечери и то по няколко пъти и не само в една държава. Правили сме цикъл „Брамс“ – сонати, правили сме много, много неща, свирили сме много творби. И е невъзможно в един концерт да съчетаем всичко това. Но сме избрали програмата така, че да има отвсякъде по нещо, което ние много обичаме и много ценим. Затова има Моцарт, затова има Брамс, затова има Гершуин. Песни на Гершуин, които са специално аранжирани за нас от един от най-големите композитори и аранжьори в Холандия – Боб Цимерман. И затова има и танга. Това за нас е също нещо, към което често се обръщаме – Пиацола, Гардел. Това е безсмъртна музика, която също много ни вълнува.

"За да слушаш такава музика трябва да си подготвен за нея, казва Людмил Ангелов, но към нея трябва да се приобщава и млада публика".

Концертът е организиран със съдействието на Община град Добрич.