Facebook и Twitter влязоха в незабавна употреба в помощ на парижани

Новините

14-11-2015, 10:28

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Париж потъна в кръв - шест атентата взеха над 150 жертви

Привържениците на ИД празнуват в социалните мрежи

Социалните мрежи Facebook и Twitter влязоха в незабавна употреба в помощ на парижани. В Twitter се използва хаштагът #porteouverte (отворена врата - бел.ред.), с който хората индикират, че са готови да подслонят граждани, които имат нужда от подслон след терористичните атаки, съобщи Ройтерс. 

Така местните отварят вратите си за уплашени французи и туристи. Само за няколко часа бройката на тези туитове достигна 400 000, а заедно с тях се ретуитват и адреси и телефонни номера на доброволците, които предлагат своята помощ. Част от таксиметровите шофьори в Париж също се включиха в акцията и предлагат безплатно услугите си.

Във Facebook бе използван инструментът Safety Check, с който хората могат да позволят на близките си да проверят дали са живи и здрави.

Привържениците на джихадистката групировка "Ислямска държава" пък са в еуфория след терористичната атака, проведена снощи в Париж, съобщава "Стандарт". 

В Twitter набиращият популярност хаштаг е #ParisIsBurning. Тези, които го разпространяват използват превода на арабски #باريس_تشتع, който грубо се превежда като "Париж в пламъци", или "Париж се възпламени". Част от постовете с въпросния хаштаг са придружени със снимки на стрелбите. Други казват пък "Алах Акбар" или "Слава на Бога".

Френският президент Франсоа Оланд се обърна към нацията снощи, а Париж обяви извънредно положение в страната.