Експерт: Мигрантските потоци и тероризмът имат едно огнище

Политика

16-11-2015, 10:48

Снимка:

© frognews

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Еврограниците не могат да се затворят обаче, припомня журналистът Тони Николов

Мигрантските потоци се използват за филтриране на джихадисти в цяла Европа. Това заяви пред Нова телевизия експертът по сигурността професор Николай Радулов. "Германски министри пропагандират, че не трябва да правим връзка между мигрантските потоци и тероризма. Няма как да не правим, защото огнището е едно и също", каза той.


"Границите наистина трябва да са граници", категоричен бе Радулов и допълни, че проверките по КПП-тата нищо не значат, когато до граничния пункт минават хора. "Мои хора, които са на място, ми казват, че там всеки ден минават по 100 души", посочи бившият секретар на МВР.


"Трябва да сме наясно, че не могат да се затворят европейските граници", заяви журналистът Тони Николов. Той посочи, че единият от атентаторите, който бе идентифициран по пръста, влиза в специален списък на френската полиция, в който фигурират цели 11 000 души.


Радулов изрази безпокойство от вчерашното изказване на германския канцлер Ангела Меркел, която поиска да се декриминализира преминаването през границите. "Има мерки, които се разбират от само себе си и които кой знае защо европейските политици отказват да приемат", заключи той.


Според журналиста Георги Милков борбата на Европа с тероризма е дълга и няма как да приключи с бомбардиране на някакъв склад в Ракка или където и да било. Той подчерта, че политиката на Франция в Близкия изток има връзка с атентатите, и припомни за помощта на Париж към кюрдите, които са най-големият враг на ИДИЛ.