Самоличността на петима от седемте атентатори е установена

Свят

16-11-2015, 12:44

Снимка:

cbc.ca

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Париж потъна в кръв - шест атентата взеха над 150 жертви

Белгиецът Абделхамид Абауд е организирал атаките, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен

Установена е самоличността на петима от всички седем терористи, които извършиха атаките в Париж в петък, съобщи прокурорът на Париж Франсоа Молен, цитиран от световни агенции. "Петима от терористите до момента са идентифицирани", каза той. Според френските власти белгиецът Абделхамид Абауд е организирал атаките, пише нюз.бг. Днес прокуратурата съобщи имената на Сами Амиму, един от атентаторите в концертната зала "Батаклан", и Ахмад Ал Мохамад, свързван с намерения сирийски паспорт след самоубийствена атака до националния стадион "Стад дьо Франс".


Сами Амиму е роден в Париж на 15 октомври 1987 година. Съобщава се, че неговото семейство живее в Бобини, предградие на Париж, където полицията проведе акция по-рано тази сутрин. Живеел е в североизточното предградие Дранси. Известен е на френските власти преди атаката. Бил е познат на антитерористичните власти, след като са му били повдигнати през октомври 2012 година обвинения за планиране и участие в екстремистки действия в Йемен. Изчезнал е от есента на 2013 година, издадена е била международна заповед за задържането му от Интерпол. Според семейството му той е бил в Сирия преди две години. Той е участвал в атаките в концертната зала "Батаклан", където бяха убити 89 души.


До момента според полицията и свидетели залата е била нападната от трима терористи. След атаките до стадиона беше открит сирийски паспорт на 25-годишния Ахмад ал Мохамад. Той е един от тримата атентатори, самовзривили се до стадион "Стад дьо Франс". Роден е на 10 септември 1990 година в Идлиб, Сирия. Той е преминал като бежанец през гръцкия остров Лерос и през Сърбия на 7 октомври. Пръстовите отпечатъци от един от атентаторите до "Стад дьо Франс" се свързват с мъжа, регистриран в Гърция през октомври, поясни прокурорът. "На този етап, докато автентичността на паспорта с име Ахмад ал Мохамад, роден на 10 септември 1990 година в Идлиб, Сирия, трябва да бъде проверена, има съответствия между пръстовите отпечатъци на атентатора самоубиец и тези, взети по време на контролна проверка в Гърция през октомври", подчерта Молен.


Паспортът е регистриран на гръцкия остров Лерос на 7 октомври. След това Мохамад се е придвижил до Франция през Македония и Сърбия. Преминал е през Митровица. Сръбският вестник "Блиц" писа в събота, че той е преминал през Сърбия на 7 октомври, а в Лерос е пристигнал 4 дни по-рано. Съобщава се, че официално е поискал убежище в южния сръбски град Прешево. Гръцкият вестник "Прототема" отбелязва, че той е бил придружаван от още един човек - Мохамед ал Мохамед. Френските власти установиха самоличността първо на Омар Исмаил Мостефай. 29-годишният, който е от алжирски произход, е израснал в Courcouronnes, южно от Париж. Той има криминално минало. Участвал е в нападението в концертната зала.


"Вашингтон пост" пише, че Билал Хадфи, който е живеел в Белгия, е участвал в една от трите атаки край стадион "Стад дьо Франс". Ибрахим Абдеслам, брат на издирвания Салах, е идентифициран от прокуратурата като мъжът, който е наел автомобил Seat, използван при атаките. Той е извършил самоубийствена атака в кафето Comptoir Voltaire. 31-годишният Ибрахим е с френски паспорт. Живеел е в Белгия.


Няма информация за другите двама нападатели - един в третата атака до стадиона и третият нападател в концертната зала.

Салах Абдеслам е издирван от полицията. Той е наел черен Volkswagen Polo, използван при атаките в "Батаклан". Роден е и живее в Белгия, въпреки че френската полиция отбелязва, че е от френска националност. Полицията го е проверила при рутинна пътна проверка часове след атаките, но го е освободила след това, тъй като не е знаела, че е замесен.