Главният архитект на столицата Петър Диков подаде оставка

Мисия София

17-11-2015, 16:30

Снимка:

Sofia Photo Agency,

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Фейсбук групата "Спаси София" разпространи: Честито, софиянци!

Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Той напуска поста си от 10 февруари догодина, когато се навършват 10 години от заемането на длъжността.

Подадох молба да бъда освободен и като председател на Борда на "Метрополитен" АД от Столичния общински съвет, обяви Диков на пресконференция за отчитане на дейността си. Според него до 9 февруари кметът Йорданка Фандъкова ще има достатъчно време да намери негов наследник на поста чрез конкурс, съобщи офнюз.бг.


Като голям свой успех Диков изтъкна изграждането на северната скоростна тангента, като подчерта, че предстои да бъдат изградени връзки на тази тангента със северните райони на София. По отношение на прозрачността на работата си той заяви, че са направени над 1000 обществения обсъждания на промените в столичния град. Напривихме изключително много за зелените площи на София, предпазихме от застрояване много места, за да станат градини, подчерта той.


Един от най-големите успехи на София през последните 25 години, бе затварянето на "Кремиковци", подчерта Диков. "Сега като пътувам по магистрала "Хемус", Стара планина се вижда, преди 8 години не се виждаше", допълни той. "Не съм взел една стотинка като шеф на Борда на метрото за 10 години, не че това е много за хвалба", каза още главният архитект.


От думите му стана ясно още, че сред успехите той нарежда стартиралото преди 5 години разкриване на археологическите забележителности на столицата, както и спасяването на града от билбордовете на всяка крачка. "И един лев да похарчиш от публични средства, ти си престъпник", заяви Диков по повод на провежданите конкурси.


"Работил съм през цялото време по закон и по съвест", категоричен бе главният архитект. Той благодари на Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, които никога не "са ми нареждали какво да правя". Диков призна, че е заел поста със самочувствието, че знае всичко за градоустройството, но е имало случаи, в които е приемал позицията на гражданите.


Групата "Спаси София": Честито, софиянци

Групата "Спаси София" разпространи във Фейсбук поздравление до столичани по повод оставката на Петър Диков. В текста се казва:

След толкова години и безброй проблеми и скандали, най-сетне една истински добра новина за София. След 9 години на този пост, резултатът от работата на Диков може да се обобщи в една дума - кошмар. Кошмар за всеки, който обича София и иска градът да се развива правилно.
Днес е щастлив ден за всички нас и ще бъдем изключително радостни, ако усиленият натиск, който Спаси София и Спаси метрото оказваха през последните години също са допринесли за тази оставка.
Честито Софиянци!