Връчват националната литературна награда "Йордан Йовков"

Мисия Добрич

18-11-2015, 10:34

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

На 21 ноември в Добрич

Тържествената церемония за връчване на националната литературна награда "Йордан Йовков" и отличие ще се състои на 21 ноември, съобщават от Община Добрич. Тя е в рамките на Йовковите литературни празници, посветени на 135 години от рождението на Певеца на Добруджа.
Тазгодишният носител на националната литературна награда "Йордан Йовков", по решение на Общинския съвет в Добрич, е Георги Мишев - белетрист, сценарист и редактор. Носител на отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство е д-р Кремена Митева - главен уредник на къща-музей с дом-паметник "Йордан Йовков" и изследовател на творчеството на Певеца на Добруджа.
Призът е учреден през 1970 година и тази есен ще бъде връчен за десети път. Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Илия Волен, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев.
На тържествената церемония слово ще изнесе проф. дфн Михаил Неделчев. Откъси от разкази на Йордан Йовков ще прозвучат в изпълнение на Мариус Донкин.