Кабинетът парафира законопроект за равнопоставеност на мъжете и жените

Политика

18-11-2015, 14:16

Снимка:

©Pixabay

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Синхронизират се националните стндарти с тези на ЕС и международните правни актове

Правителството одобри проект на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Документът регламентира органите и механизмите за провеждането на единна държавната политика по равнопоставеност на половете, която се основава на принципите на равните възможности за жените и мъжете във всички сфери на обществения, икономическия и политическия живот, равен достъп до всички ресурси в обществото, равно третиране и недопускане на дискриминация и насилие, основани на пола, както и балансирано представителство във всички органи, вземащи решения.


Министерският съвет определя държавната политика по отношение на равнопоставеността на половете и одобрява основните документи в тази област. Министърът на труда и социалната политика е централен изпълнителен орган, който ръководи, координира и контролира осъществяването на политиката на национално ниво. Националният съвет по равнопоставеността на жените и мъжете към МС продължава да функционира като консултативен и координиращ орган. В проектозакона е предвидено определянето на служител, т. н. "координатор по равнопоставеност на жените и мъжете", в централните и териториалните органи на изпълнителната власт.


Политиката за равнопоставеност на половете има хоризонтално въздействие и се провежда чрез съчетаване на интегриран подход и специални мерки с временно действие, когато е необходимо. Целта на мерките е да се постигне равнопоставеност на жените и мъжете във всички области на икономическия, политическия и обществения живот.


Чрез законопроекта се постига по-добро съответствие на националното законодателство със стандартите на ЕС и международни правни актове в областта на равнопоставеност на жените и мъжете, по които България е страна.