Пловдивските библиотекари излизат на протест във вторник

Мисия Пловдив

18-11-2015, 16:23

Снимка:

©Pixabay

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Недоволстват срещу заложените средства за култура в Бюджет 2016

Служителите на Регионална народна библиотека "Иван Вазов" в Пловдив ще излязат на протест срещу размера на средствата, заложени в държавния бюджет за култура за следващата година. Това заяви пред Дарик председателят на секцията на КТ "Подкрепа" на библиотеката Емилия Маринова.


По думите й, в момента издръжката на един библиотекар е 1000 лева месечно, а това, което се предвижда е увеличение между 100 и 200 лева, което е крайно недостатъчно. "Тези средства не отговарят на реалните ни нужди. Това ще доведе до обезличаване на културните институции и ще предизвика липса на уважение към труда на работещите в тази сфера", смятат от синдикатите.


Библиотекарите ще настояват "Иван Вазов" да се финансира според новоприетия "Стандарт за библиотечно-информационното обслужване", който е неделима част от Закона за обществените библиотеки, както и Община Пловдив да дофинансира библиотеката за основната й дейнст с не по-малко от 20% от бюджета.


Служителите искат стартовата заплата на специалистите с висше образование да бъде не по-малка от 600 лева и нарастването на минималната работна заплата да бъде обвързано с увеличението на основната заплата на работещите в пловдивската библиотека.


Протестът ще се проведе пред сградата на Народната библиотека на 24 ноември (вторник) от 12:00 часа, като по думите на Маринова, в него ще се включат всички нейни служители. Тя обаче няма да бъде затваряна за посетителите. "Искаме обществото да види културните институции и колко те имат нужда от държавата", каза още Маринова.