Обсъждат американска охрана на българското небе

Политика

19-11-2015, 07:42

Снимка:

en.wikipediq.org

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При споразумение МиГ-29 ще летят заедно с щатските F-16

Властите в София и Вашингтон са обсъдили възможността за съвместна охрана на българското небе при изпълнението на "Ер полисинг", пише в. "Сега". Това означава, че ако се стигне до подписване на споразумение, българските МиГ-29 ще летят заедно с щатските F-16 при изпълняване на мисия по защита на въздушното пространство на НАТО, част от което е и българското. Проектозаконът, с който реално се дава възможност за съвместна охрана, предстои да се гласува в парламента. Досега военните говореха за възможност за съвместна охрана само с Гърция и Румъния.

Обсъждането на съвместната охрана е станало в сряда на среща в Министерството на отбраната, в която са участвали зам.-министърът Димитър Кюмюрджиев и зам.-помощник секретарят на отбраната на САЩ Джеймс Таунсенд, отговарящ за политиката за Европа и НАТО. Преди това той е разговарял и с министъра на отбраната Николай Ненчев.

Според официалната информация на МО по време на разговорите са били обсъдени "бъдещото развитие на инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците от Източна Европа, операцията "Атлантическа решителност", мерките за адаптация в рамките на плана на НАТО за готовност за действие, възможността за изпълняване на съвместна охрана на въздушното пространство, перспективите за изграждане на съвременни отбранителни способности и военноморското сътрудничество в Черно море".

Засега не е ясно дали на срещата е било отправено официално искане за съвместна охрана на въздушното пространство, за което се говори от месеци у нас. За това няма да има нужда от санкция на парламента, тъй като авиобаза "Граф Игнатиево" е част от съвместните българо-американски съоръжения. Такива са още полигонът "Ново село", летището в Безмер и складове край Айтос.