Задължават аптеки да работят денонощно

Животът

19-11-2015, 07:54

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Правят карта в кои населени места не достигат фармациите

Законодателни промени предвиждат в големите областни градове аптеки да бъдат задължавани да имат 24-часови дежурства, ако не достигат денонощните аптеки. Идеята е залегнала в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които днес бяха пуснати за обществено обсъждане.

В него се казва, че трябва да бъде направена Национална аптечна карта, която да даде представа в кои населени места не достигат аптеките. В областните градове, където се установи, че не са достатъчно денонощните аптеки, другите ще имат задължение по график да дежурят 24 часа. Графиците с дежурствата ще бъдат тримесечни, ще се изготвят от Регионалните здравни инспекции и ще съдържат име и адрес на аптеката, както и дати през съответния период, на които тя ще работи денонощно. Предвижда се също така в населените места с недостиг да бъде облекчена процедурата за разкриване на втора и трета аптека, когато един търговец на дребно вече е получил лиценз.

Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена. Освен това няма да се изисква на втория и следващ адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа. Законопроектът въвежда и нови мерки за наблюдение на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Предвижда се ограничаване на износа на лекарства, които през последните 6 месеца липсват или не достигат в страната.

Търговците на едро ще са длъжни да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата, ако планират да извършат износ на тези лекарствени продукти.