ЕС одобри три газопровода през Балканите

Те да могат да бъдат използвани от "Газпром" за снабдяването на Балканите с газ от "Турски поток"

Формално твърдата позиция на ЕС спрямо енергийната зависимост от Русия засега не е подкрепена с конкретни мерки, съобщава вестник "Коммерсант", цитиран от "Фокус".

Вчера стана известно, че проектът за енергиен съюз на ЕС за половин година така и не е придобил ясно съдържание. Но затова едновременно три газопровода в Югоизточна и Централна Европа попаднаха в списъка с приоритетни проекти, включително прокарваният от Словакия Eastring и подкрепяният от Австрия Tesla. ЕК ги е одобрила бързо, което е рядкост, макар те да могат да бъдат използвани от "Газпром" за снабдяването на Балканите с газ от "Турски поток".

Статутът на приоритетен европейски инфраструктурен проект (PCI) дава право за привличане на средства от фондовете на ЕС. Независимо от отмяната на проекта за газопровода "Южен поток" и крайно скептичното отношение на ЕК към "Турски поток", едновременно биват одобрени за PCI три газопровода - Eastring ще свързва Словакия и България, Tesla - Гърция с Австрия, както и разширяването на тръбопровода България-Румъния-Унгария-Австрия. Всички те позволяват на "Газпром" да реши един от главните проблеми с отказа от транзит през Украйна, а именно доставките на газ от "Tурски поток" до балканските държави. Сред държавите в Югоизточна и Централна Европа, които може да изгубят транзитните плащания при спирането на доставките през Украйна, най-губещите са Словакия и България, които започнаха активно да прокарват проекти, позволяващи им да запазят тези си доходи, пише още руският вестник.