Първата енергийна борса в България започва на 8 декември

Парите

19-11-2015, 12:08

Автор:

starazagorautre

Всичко от Автора

Очаква се битовите абонати да започнат да се договарят за доставка на електричество с търговците на ток след 1 април 2016 година

На 8 декември т.г. регистрираната през 2014 г. Българска независима енергийна борса, която е 100 процента собственост на БЕХ, ще проведе първата си сесия с реални участници. Количествата електричество са гарантирани от държавните производители НЕК, АЕЦ и ТЕЦ "Марица изток 2". Това съобщи в Стара Загора зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, който участва в първата разяснителна среща по повод предстоящата либерализация на пазара на електроенергия в страната, предаде "24 часа".

В момента над 60 процента от потребителите у нас разчитат на регулирания пазар, предстои вероятно до 5 години 5 милиона абонати на мрежата за ниско напрежение да излязат на свободния пазар. Прогнозата е на Евгения Харитонова, член на КЕВР, която обясни, че засега поне не се предвижда краен срок кога да стане това.

Очаква се битовите абонати да започнат да се договарят за доставка на електричество с търговците на ток след 1 април 2016 година, пак според Евгения Харитонова. Дотогава електроразпределителните дружества в страната трябва да опоределят товаровите профили на абонатите си, т.е. да разделят абонатите си по групи според киловатите, които потребяват месечно, за да бъде представена тази информация на търговците.

След либерализирането на пазара на електричество КЕВР ще определя само цената за пренос по електроразпределителната мрежа. Големите потребители ще разчитат на борсата, а по-дребните и битовите ще търсят услугите за доставка на ток на лицензираните търговци на електричество. "В момента те са 148, актуалният списък може да се види на електронните страници на КЕВР и на Енергийния системен оператор", съобщи още Харитонова.

Тя предупреди, че физически лица и организации вече се опитват да се представят за търговци на ток, без да имат тези права, и посъветва хората да проверяват стриктно с кого си имат работа. "Напоследък се засили и интересът на желаещите да станат търговци на електричество, но никой от тях не отговаря положително на въпроса дали е готов да предложи услугите си и на битовите абонати", сподели тревогата си Евгения Харитонова. Комисията на енергийно и водно регулиране не само дава лицензиите на търговците на електричество, но и ще контролира типовите договори, които занапред търговците на електричество ще сключват с битовите абонати.

Очакванията са чрез свободния пазар не само да падне цената на тока, но и да се подобри услугата за неговата доставка.