Уволниха съдия Румяна Ченалова

Крими

19-11-2015, 14:41

Снимка:

bnr.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

ВСС образува и дисциплинарно производство срещу колежката й Владимира Янева

Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Румяна Ченалова. Решението беше взето на финала на редовното заседание на съвета. Тя не се яви на изслушването й днес пред Етичната комисия на ВСС по повод изтеклите записи на разговорите й с Владимира Янева, съобщи "Фокус".


Представляващият на ВСС Соня Найденова заяви, че решението е взето без участието на Камен Иванов, поради заявен от него отвод. По точка 58 от дневния ред, в резултат на развито производство пред Върховния административен съд, ВСС образува дисциплинарно производство по предложение на министъра на правосъдието Христо Иванов, за дисциплинарна отговорност на съдия Владимира Янева. Чрез жребий бе избран следния дисциплинарен състав - Соня Найденова, Юлиана Колева и Румен Боев.


Срещу Ченалова бяха заведени няколко дисциплинарни проверки заради данни за извършени нарушения по нейни дела, сред които е и скандалът "Белведере". Именно той преди време провокира думите за френския посланик Ксавие дьо Кабан, който повдигна въпроса за "гнилите ябълки" в съдебната ни система.


Ченалова има и няколко обвинения от прокуратурата, последното от които беше повдигнато вчера за скандалното дело "Соло".