Полският "бомбаджия" ще бъде съден в България

Пиянската му шега коства много на родните власти и на пътниците

67-годишният полски гражданин Войчех Маевски, който подаде фалшив сигнал за бомба в самолет на полска авиокомпания, кацнал принудително на бургаското летище рано тази сутрин, ще бъде съден в България.

Всеки момент той ще бъде привлечен в качеството си на обвиняем по член 341 А, алинея 2 от Наказателния кодекс за застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, подавайки лъжлив сигнал за поставено в него взривно устройство. Това съобщи на брифинг в Бургас току-що шефът на апелативната прокуратура Любомир Петров, цитиран от "24 часа".

Той подчерта, че на борда на самолета не е открито взривно устройство, както и не са установени терористични действия. Въпреки това обаче са взети натривки от ръцете на Войчех Маевски, за да се установи със сигурност, че той не е боравил с взривни вещества.

Вече има събрани данни, че полякът е употребил алкохол. Взета му е кръвна проба, за да се установи количеството и вида му. Апелативният прокурор разкри още, че полякът е съобщил за бомбата първо на стюард в самолета. След това още 6-7 пътници са чули как 67-годишният пасажер повтаря, че в самолета има бомба. Те вече са разпитани пред съдия, както и екипажът на злополучния полет.

Огледът на самолета еърбъс А320 е приключил около 16:00 ч., а малко след това пътниците са излетели за Египет, но с друг самолет.

"В ситуация, в която светът е настръхнал от терористично действие да се шегуваш, че в самолет има бомба, не е само пиянско действие, а поведение, довело до много сериозни последствия", коментира Любомир Петров. Той уточни, че въпреки че престъплението е извършено във въздуха в самолет който е на чужда държава, съгласно чл. 5 от НК може да се води наказателно производство в България, когато са засегнати интересите на държавата.

На задържания Маевски е наложена е 72-часова мярка. Очаква се най-вероятно утре в съда да бъде внесено искане за налагане на постоянен арест.