79% от българите не вярват, че управлението зависи от волята на народа

Общество

20-11-2015, 06:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Вярват обаче в демокрацията като политически модел

Мантрата на политиците, че правят всичко по волята на суверена, не се споделя от огромното мнозинство от хората у нас. 79% от българите не вярват, че страната им се управлява по волята на народа. Това показва международно изследване на социолозите от "Галъп" за нагласите на жителите в 62 държави спрямо демокрацията, цитирано от в. "Сега". По този показател страната ни заема третото място в класацията на скептиците, изпреварвана само от Армения (90%) и Латвия (85%). Непосредствено след нас са Мексико (75%), Босна и Херцеговина (74%), Ливан (73%) и др.

Едва 17 на сто от българите застават на обратното мнение - че управлението се води от гласа на гражданите. Любопитното е, че най-голяма вяра в това твърдение има в страни като Фиджи (88%), която допреди няколко години беше управлявана от военна диктатура, раздираният от гражданска война Афганистан (80%) и комунистически Виетнам (79%). Изследването не предоставя обяснение на феномена. Социолозите само посочват, че неверието в тезата за народа като суверен е най-силно изразено в Източна Европа (55%), Западна Европа (56%) и Латинска Америка (58%). Обратната теза се застъпва най-вече в Източна Азия (69%) и Западна Азия (60%). В останалата част от света, вкл. конфликтните региони на Близкия изток и Северна Африка, настроенията са по-равномерно разпределени.

Въпреки че хората у нас и по света са критично настроени към начина, по който работи системата, те принципно одобряват демократичното управление. 52 на сто от българите смятат, че въпреки недостатъците му това остава най-добрият политически модел. Несъгласните са 32 процента, а цели 16% не могат да дадат отговор. И в тази категория България се нарежда сред скептично настроените страни - средно за всички държави, в които е проведено изследването, демократичната система се оценява положително от 76 на сто от запитаните. Най-радушно се гледа на демокрацията в Северна Америка (82%), Западна Европа (80%) и Африка (80%), а най-трудно се приема в Северна Азия (55%). У нас, както навсякъде, доверието в демокрацията е най-високо сред хората с по-добри доходи и перспективи. "Проучването установи, че демокрацията не се е провалила като норма, но не се възприема единодушно. Тези, които са живели в демократичен ред най-отдавна, особено в Европа, най-много се съмняват в идеята, че тяхната страна се управлява според волята на народа", обобщават социолозите.