Депутатите се изпокараха заради Европейския съд в Страсбург

Политика

20-11-2015, 11:32

Снимка:

©Getty Images

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Но ратифицираха Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи

Бюрократична система ли е Европейският съд за правата на човека в Страсбург? Този въпрос скара народните представители, които на пръв поглед спокойно се захванаха с ратифицикация на промени в Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, съобщава нюз.бг.


Едно от съществените изменения е съкращаването на срока, в който граждани могат да подават жалба до съда в Страсбург. В момента този срок е шест месеца, а с промените вече става четири. "Учудващ е фактът как Европа започва непрекъснато да ограничава правата на човека", се възмути от предложението депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов. По думите му не е редно гражданите, които са ощетени от съдебната система, да могат да потърсят помощ в Страсбург само до четири месеца.


"Скритата цел може би е да се съкрати броят на входящите дела в съда", предположи зам.-председателят на парламента и депутат от "БСП Лява България" Янаки Стоилов. Той обясни, че броят на делата в съда непрекъснато нараства и това затруднява работата му. "За гражданите шест месеца е по-добър срок, но тези дела се разглеждат в повечето случаи дори по-бавно от националното правосъдие. Не виждам големи пречки протоколът да бъде подкрепен", коментира още социалистът.


На друго мнение е обаче колегата му Валери Жаблянов. "Червеният" депутат обърна внимание на друга част от работата на съда и се оплака, че често в процедурата по избор на съдии Съветът на Европа не се съобразява с желанията на националните парламенти.


Думите му ядосаха лидерът на ДПС Лютви Местан, който в защита на Европейския съд за правата на човека го определи като една от най-важните институции в Европа. "Недопустимо е работата му да се обсъжда в национален парламент като бюрокрация", се възмути Местан. В подкрепа на съда се обяви и председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов, който напомни, че именно този съд следва да спазва европейските ценности.


"Надявам се да не възприемате Европейския съд по правата на човека като някаква бюрокрация. Това е съд. Това е юрисдикция", се включи в дебата и народният представител от ДПС Четин Казак. Той напомни, че там съдиите не са призвани да запазват националните интереси на държавите, които са ги излъчили, а да защитават текста на европейската конвенция за правата на човека.


"Съдът не е църква, може да бъде критикуван и може да бъде връщан към първоначалните дейности, заради които е създаден", не пропусна да отговори Жаблянов. Той дори направи връзка с терористичните атентати в Париж от фаталния 13-ти ноември и предупреди, че именно избирателното прилагане на принципите за правата на човека са довели до това положение в Европа. "Правата за едни се превърнаха в ущърб за други", отсече социалистът.


"Съд за правата на човека? Това са глупости", заключи депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов и отсече, че Европейският съд за правата на човека в Страсбург се е превърнала в една бюрократична система. Все пак обаче мнозинството народни представители приеха дори и на второ четене ратификацията на Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи.