Провеждат трета междурегионална среща на центровете за социална рехабилитация и интеграция

Мисия

20-11-2015, 15:00

Снимка:

общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Увеличи се капацитетът на центровете за настаняване от семеен тип

Усилията ни ще продължат да бъдат насочени към превенция на изоставянето на деца в риск и реализиране на деинституционалазацията. За решаването на тези проблеми в община Велико Търново са разкрити достатъчно услуги, сред които и трите центъра за социална рехабилитация и интеграция, коментира Росица Димитрова – директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общинската администрация. Тя уточни, че общият капацитет на трите услуги е 110 потребители.
Първият е за деца и младежи с увреждания. Вторият център за социална рехабилитация и интеграция на ул.”Бойчо войвода” в старата столица е за хора с увреждания и възрастни, а третият е за лица с психични разстройства и интелектуални затруднения. Добри практики от работата си специалисти от този вид услуги споделят на двудневна среща във Велико Търново, в която участват техни колеги от Ловеч, Търговище, Плевен, Павликени, Стражица, Кюстендил, Казанлък и Разград.
По още двама души могат да приемат двата центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания, които бяха открити неотдавна във Велико Търново. От 1 ноември техният капацитет става от 12 на 14, обясни Росица Димитрова. Тя уточни, че в момента в центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания има 10 потребители, т.е. свободните места за лица от този контингент са четири. Услугите се издържат от държавата, но за подпомагане на финансирането ще се търсят и спонсори, сподели още Димитрова.