Спас Русев спечели "Виваком" за 330 млн. евро

Портфейл

21-11-2015, 08:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

17 часа продължи търгът в Лонодн

330 милиона евро за “Виваком” ще плати Спас Русев. В 4 часа тази сутрин е завършил аукционът в Лондон за най-бързо развиващия се телеком у нас, съобщи "24 часа онлайн".

Двама внесоха 20 милиона евро депозит, за да участват в наддаването за "Виваком" - гръцкият предприемач Панос Германос и българинът.

Търгът, който организира ВТБ Капитал - Лондон, наистина е бил инфарктен. Започнал е в 11 часа

българско време в четвъртък и е завършил в 4 часа сутринта днес. Появило се е напрежение, тъй като в регламента не е било предвидено толкова дълго време да се наддава и е имало спорове дали да прекъсне след полунощ или да продължи.

По време на аукциона в Лондон над 10 пъти е скочила оценката на “Виваком”. Към 19 часа българско време вчера сумата беше около 280 милиона евро. Така на практика нощното наддаване е увеличило цената с близо 50 милиона евро.

За първите 9 месеца на годината текомуникационната компания има ръст на приходите 4% и над 3 милиона и 20 хиляди потребители у нас на мобилните ѝ услуги.

До продажбата се стигна, след като акционерите на “Виваком” - Цветан Василев 43,33%, ВТБ през лондонското си звено “ВТБ капитал” с 33,33% и други кредитори на компанията с 23,33% дял в нея, не успяха да върнат мостов заем от 150 млн. евро, отпуснат от руската банка ВТБ. Парите трябваше да бъдат възстановени на 22 май 2015 г.

След като руснаците изчакаха 6 месеца след крайния срок, в края на октомври “ВТБ капитал” обяви, че пристъпва към продажбата на “Виваком”.

В Лондон се продадоха акциите на регистрираното в Люксембург дружество InterV Investment.

Новият собственик Спас Русев е свързан с почти всички телекоми, тъй като чрез неговата компания “Телелинк” голям китайски производител доставяше години наред техника в България и за “Мтел”, и за “Глобул”, и за “Виваком”.

При 330 милиона евро се е отказал вторият кандидат - Панос Германос.

Той в момента контролира ръцката Olympia, твърдят анализатори на сделката. Гъркът, известен с веригата едноименни магазини у нас, има инвестиции в имоти, телекомуникации и екопроекти.

Фактът, че в телекомуникациите Германос е имал за партньор Тор Бьорголфсон, породи очакването, че двамата играят в отбор и за “Виваком”.

Спас Русев беше личен съветник на Симеон Сакскобургготски и един от инициаторите за връщането на царя в България. Стартира политическа кариера като активист на СДС през 1990 година, а месеци по-късно е заместник-директор на Агенцията за чуждестранна помощ. Избухва скандал около помощите, но проверката не установява нищо.

Бъдещият външен министър на България Иван Станчов кани семейството на Спас Русев в Лондон. Там се сприятелява с Кирил Сакскобургготски.

"Една от големите грешки, които съм правил в живота си, това е, че се съгласих да отида в Агенцията за чуждестранна помощ", признава Спас Русев почти 20 години по-късно - през 2010 година в интервю за БТВ. Тогава той признава, че след т.нар. "яхтен скандал", е станал по-затворен.

Името му нашумя преди няколко години, когато се яви като купувач за два от емблематичните софийски хотели - "Радисън" и "Хилтън"

"Не е важно колко пари печелиш, защото парите не са достатъчни за влизането в определени кръгове", коментира в същото тв интервю бизнесменът.

До този момент публично той не е коментирал своята стратегия за развитие на "Виваком