Колко струват атентатите в Париж

Свят

21-11-2015, 09:05

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Терористичните актове на 11 септември струваха близо половин милион долара

Терористите, които убиха 130 души в Париж, като предизвикаха ответни вълни от въздушни удари върху Сирия и паника в целия свят, вероятно са изхарчили едва около 7000 евро, за да организират своите атаки, изчислява Ройтерс.
За сравнение, само в рамките на дни, Франция и Белгия обявиха допълнителни мерки за сигурност на стойност над 1 милиард евро.
За разлика от самите атаки, които изискват малко повече разходи за калашници и боеприпаси, възлизащи общо на между 300 и 700 евро за автомат, по данни на Европол, самоубийствените колани с експлозиви могат да бъдат направени с подръчни материали, които се продават във всеки супермаркет, а колите и квартирите са били взети под наем, на възможно най-ниски цени.
Всичко това показва, колко малко е нужно за да се убива и да се всее страх и объркване.
При друг голям терористичен акт, този на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон, разходите са далеч по-големи. Някъде между 400 000 и 500 000 долара, според Независимата комисия в Конгреса разследвала атентатите. Много по-високата цена е следствие от парите, изхарчени за продължителното обучение на няколко от терористите като пилоти и по-дългия период на подготовка.
Най-сложна част от атаките в Париж са коланите с експлозиви, но те всъщност са доста евтини. Вероятно са били направени от експерт, който не е взел участие в самото нападение.
Всичките седем мъртви терористи в Париж носеха и използваха самоубийствени колани, с идентични системи на задействане с натискане и пускане на бутон.
Разбира се в тези сметки не влизат разходите за евентуално придвижване от Сирия до Франция, ако приемем, че част от терористите са влезели в Европа като бежанци. В такъв случай сумата би нараснала доста.
При пълна липса на сигурност и гаранции за живота на бежанците, пътуване през Турция до Македония би излязло най-малко 1 200 евро на човек. Ако се използват по-сигурни маршрути и превозни средства, както и фалшиви паспорти, цената нараства до над 5000 евро. Дори и така терористичните нападения в Париж са били плашещо евтини.