5 природни лека срещу настинка

Новините

21-11-2015, 09:29

Снимка:

в-к "Стандарт"

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Джинджифиловият чай с мед е бомба срещу вирусите

Настинката не ви подминава всяка зима. Носът ви вечно е запушен, а кашлицата е причината да будувате по цели нощи. Добрата новина е, че природата се е погрижила да ни подсигури безброй оръжия срещу простудата, за да не се налага да посягаме веднага към антибиотика. Ето някои от натуралните лекове, които дори и лекарите адмирират:

Ехинацея

Изследванията са категорични, че тази билка е безмилостна към настинките. В обобщен анализ на 14 клинични проучвания се посочва, че ехинацеята смъква риска от настинка с цели 58 на сто. А ако вече сме болни, билката скъсява продължителността на настинката с поне едни ден. Според повечето специалисти ехинацеята съдържа съставки, които укрепват имунната система. Най-добре я да използваме превантивно още преди да сме се разкашляли. Приемайте я за 2-3 седмици още в началото на зимата, след това спрете за 7 дни. За да сте здрави, повтаряйте цикъла през целия грипен сезон.

Цинк

Цинкът стимулира защитните сили на организма, а редица проучвания го свързват с понижаването на вирусната активност. Минералът стопира размножаването на вирусните клетки. Цинкът е с безотказно действие и при настинка, и при грип. Изследване, проведено през 1996 г. в Кливланд, Охайо, сочи, че при хората, смучели по 6-8 цинкови таблетки на ден, настъпва облекчение на симптомите след 5 дни. А болните, които са взимали плацебо, са изпитали подобрение чак след осмия ден. Още при първите сигнали за настинка вземете по 20 мг цинк по формата на таблетки за смучене, защото те са с по-добро действие от обикновените хапове. Смучете по 1 таблетка на всеки 2 часа, докато не изпитате облекчение. Не е добре обаче да употребявате спрейове за нос с цинк, защото има опасност да нарушат обонянието ви за дълго.

Пчелен еликсир

Медът има доказани антивирусни и антибактериални свойства. Той е може би най-добрият природен лек срещи простуди. Изследване от 2007 г. на Държавния университет на Пенсилвания показва, че сред пациенти с инфекция на горните дихателни пътища тези, които са хапвали мед, са имали до 40 на сто подобряване на симптомите на кашлица и неспокоен сън в сравнение с останалите. Медът действа като балсам на възпаленото гърло и действа отлично срещу кашлица. Пчелният продукт успешно елиминира вторичните бактериални инфекции, които могат да настъпят след прекарана настинка. Сутрин добавяйте 2 ч. л. мед в чаша с топла вода или зелен чай. Не давайте обаче мед на бебетата и твърде малките деца, тъй като може да ги алергизират.

Чай трепач

Коренът на джинджифила съдържа джинджероли. Това са съставки, които атакуват бактериите и вирусите и облекчават болките. Доказано е, че джинджифилът потиска възпалителните процеси в организма. Този корен действа изключително ефективно и при стомашни болки и повръщане. При настинка или грип най-добре е да приемате джинджифила под формата на чай. Накиснете 2 ч.л. настърган корен от джинджифил в чаша топла вода за половин час. За най-бърз ефект изпивате поне по 3 чаши на ден.

Пикантни храни

Чесънът, лютите чушлета и куркумата са силни противовъзпалителни средства. Те са доказан лек при течащ нос и възпалено гърло. Капсаицинът, на който се дължи лютивината на чушките, възпрепятства развитието на възпаления в тялото. Чесънът се бори с вирусите, като унищожава стените на вирусните клетки. Според британско изследване хората, приемали хранителна добавка с алицин (вещество в чесъна) в продължение на 90 дни, са намалили риска от простуда с 50 на сто. Онези, които въпреки че са приемали добавката са настинали, са оздравели значително по-бързо от обичайното. Сутрин и вечер изпивайте по 1 ч.ч. топло мляко с 1 ч. л. куркума в него. Чесънът и лютите чушки просто добавяйте към различните ястия, но след тяхното приготвяне, защото ефектът им значително намалява при термична обработка.