Нова апаратура помага на онкоболни в Бургаско

Животът

21-11-2015, 12:25

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Още по Темата:

Октомври-месец за борба с онкологичните заболявания

МБАЛ-Бургас преминава на друго ниво, на друг начин на работа

Жителите на Бургаска област вече имат достъп до нова модерна апаратура, която ще позволи ранната диагностика и последващата терапия при онкологичните заболявания. Това обяви днес зам. – министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който бе на посещение в морския град, съобщи topnovini.bg.

„Това е нещо изключително важно, с оглед на това, че предишни години, такъв достъп на хората не е бил осигурен. И така голяма част от тях бяха принудени да пътуват до Турция и други страни, за да могат да се лекуват“, коментира д-р Шарков.

Той бе гост на заключителната пресконференция по проекта „Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на МБАЛ – Бургас“. На нея присъстваха и директорът на лечебното заведение д-р Георги Матев, зам. – областният управител Севдалина Турманова, шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров и зам. – кметът по здравеопазването в Общината д-р Лорис Мануелян.

„На практика това, което се постига, освен с изграждането на здравната инфраструктура, най-важното за нас и ръководството на болницата, е повишаване на качеството на работата в МБАЛ-Бургас. Чрез проекта се създаде стабилна здравна инфраструктура, която покрива изискванията за работата на специализираното медицинско оборудване и в крайна сметка повишаване конкурентоспособността на лечебното заведение“, каза още Ваньо Шарков.

По неговите думи оттук нататък МБАЛ-Бургас преминава на друго ниво, на друг начин на работа, с повече възможности и по-добро качество, като в крайна сметка всичко това е в полза, на първо място, за пациентите, но и на лекарите, които работят в болницата.

„ Освен този проект, искам да кажа, че започва ремонтът на Кръвния център към МБАЛ-Бургас, вече е подписан договора за него. Ремонтът се очаква да приключи до нашия празник – 7 април, а от другата година стартира и проектът за Спешната помощ“, заяви още Шарков.

„Искам да изразява благодарност към Министерството на здравеопазването, тъй като без неговата помощ, този проект нямаше да се осъществи“, сподели от своя страна директорът на МБАЛ – Бургас д-р Георги Матев.

Постигнатите цели на проекта са реконструкция, модернизиране и обновяване  на съществуващата инфраструктура на лечебното заведение чрез извършени строително-ремонтни и строително-монтажни дейности и доставка на високоспециализирано медицинско оборудване за диагностика и лечение на онкологични заболявания. В изпълнение на проекта е създадена достъпна среда на хората с увреждания.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на Министерство на здравеопазването, финансирана по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., Общата му стойност е 5 297 632, 52 лв., от които националното съфинасиране е 791 421, 24  лв.