Созопол е домакин на фестивала „Созополска дъга”

Бургас Лайф

21-11-2015, 16:05

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

Бургас Утре

Всичко от Автора

Гала - концертът и награждаването на победителите ще бъде от 15.00 часа в неделя

Рекорден брой участници взима участие във Втория Национален фолклорен фестивал „Созополска дъга”, съобщават от Община Созопол. Броени дни остават до началото на второто издание на Националния фолклорен фестивал „Созополска дъга” , който събира под покрива на НЧ”Отец Паисий” цвета на българската фолклорна музика, песен и танци. Фестивалът е посветен на Деня на християнското семейство и християнската младеж и се осъществява с подкрепата на община Созопол, съобщи радио "Фокус".
До този момент вече са се записали за участие близо 550 индивидуални и групови изпълнители, което е рекорд, каза директорът на фестивала музикалният педагог Пенка Запрянова. „Продължават да пристигат заявки за участие от цялата страна”, допълни тя и изрази удовлетворението си, че само за една година фолклорният фестивал е успял да привлече интереса на цялата фолклорна общност в страната.
Фолклорният фестивал има конкурсен характер и квалитетно жури ще оценява участниците. Сред членовете на журито са Даниел Спасов от предаването по БНТ „Иде нашенска музика”,Илка Димитрова от програма „Хоризонт” на Националното радио,Росен Богданов , секретар на Международната федерация на фолклорните фестивали,Павлина Тодорова, преподавател от Варненското музикално училище, нейният колега Николай Докторов- преподавател по кавал и Саша Стоянова от Съюза на читалищата в България. Участието на подобни уважавани имена е гаранция за високото ниво на созополския фолклорен фестивал.
В рамките на двудневния парад на българския фолклор ще се проведе и конференция „Фолклора и децата” , в която ще вземат участие както художествени ръководители на състави и групи, така и музикални педагози от цялата страна. Обмяната на опит и добри практики в привличането на деца и младежи към хубавата българска народна музика, както и проблеми в осъществяване на дейността на фолклористите ще са сред темите на конференцията.
Новото в тазгодишното издание на фестивала е включването в конкурсната част на раздел „Хореография” и възможността на най- добрите танцови групи и състави да сепредставят на созополска сцена. Другото ново е ревю на народни носии.Фестивалът ще бъда официално открит на 21 ноември, събота от 10.00 часа в залата на НЧ „Отец Паисий”, а от 11.00 часа започва конкурсната програма.
Гала- концертът и награждаването на победителите в различните категории ще бъде от 15.00 часа на 22 ноември, неделя.