Стара Загора създава балканска оперна мрежа

Включват се България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Румъния

Балканска оперна мрежа ще бъде създадена в Стара Загора по време на 46-ия поред фестивал на оперното и балетното изкуство, който започва на 23 ноември, понеделник. Това съобщи директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, цитиран от "24 часа". Поканени са представители на оперни театри в Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Румъния, както и от опери в България. Една от идеите на мрежата е догодина фестивалът в Стара Загора да стане международен, а участниците в него да си помагат с материалната база, като например си разменят декори и костюми за различни постановки.

11 различни събития на 4 сцени предвижда тазгодишното издание на фестивала, който ще продължи до 5 декември. Сред тях е и премиерата на домакините на операта “Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. В една от постановките на фестивала - “Лястовичката” от Джоакимо Пучини, режисьор е театралът Явор Гърдев. Ще бъде представен и четвъртият том от академичната поредица “Български музикален театър”.

За да бъде осъществена проявата, община Стара Загора помогна със 100 хиляди лева, каза зам.кметът Иванка Сотирова.

Преди началото на фестивала в петък бе открит и нов Културно-информационен център на Старозагорската държавна опера, за който областната управа представи безвъзмездно помещение в своята сграда. Само в този ден меломаните можеха за купят билети на промоционалната цена от 5 лева за всеки един спектакъл от програмата на фестивала.