Самолети кръжаха над София нощес заради бурята, прие ги Пловдив

Животът

22-11-2015, 10:11

Снимка:

©Pixabay

Автор:

София Утре

Всичко от Автора

От столичната община призовават хората за внимание и днес поради силния вятър

Силната буря в София принуди два самолета да кацнат тази нощ в Пловдив вместо в столицата. Над 300 пътници останаха блокирани с часове, съобщава Нова телевизия. Пасажерите не успяха да слязат от самолетите, защото нямаше кой да ги обслужи. На аерогарата няма достатъчно персонал, който да покрива нощната смяна. Липсва физическият контрол и персоналът, който да прикачи стълбата към самолета.


Единият самолет излетял от Дубай, а другият от Валенсия. Те са кръжали над София, но тъй като горивото им е намаляло под допустимото ниво, пилотите са били принудени да извършат безопасно кацане в Пловдив. Хората твърдяха, че се чувстват като заложници в самолетите. Евакуацията им от борда стана минути преди 03:00 часа сутринта. Тогава обаче настъпи другият хаос - с какъв транспорт ще се придвижат до София. Сред пътуващите имаше и деца.


"Тук няма жив човек от служителите на летището, не е ясно кога въобще ще се появи някой. Кацнахме в една тъмна нива, все едно сме в Конго. Няма светлина, няма жив човек, 200 пътника чакат заклещени в самолета за да може някои да се сети да дойде със стълба да отвори самолета и да си тръгнат хората. Има малки деца, и какво ли още не. В България няма аварийно летище за подобни случаи, това е пълен абсурд", възмути се пред bTV инж. Антон Маслев след 6 часа престой на летището.


Два самолета - от Валенсия и Дубай, са пренасочени, но е организиран транспорт, съобщиха от Летище София. Още един полет - от Лондон, е бил пренасочен към Пловдив по-рано. Самолет на „Lufthanza”, който е пътувал от Мюнхен, е трябвало да кацне в София снощи, но е пренасочен към Букурещ.


Звеното за аварийно-спасителни дейности на Столичната община е обработило 27 сигнала за възникнали проблеми от вятъра през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.


Премахване на паднали клони на пътните платна, паднали дървета в кв.Горна Баня и по Южната дъга, опасно скеле в кв. Гоце Дечев, отстраняване на силно увредени пътни знаци, навеси и рекламни пана в различни райони на града са част от задачите, които звеното изпълни през нощта. 90 сигнала за паднали клони по тротоарите и зелените площи в града са предадени за предприемане на действия по разчистването им на Столичния инспекторат, дирекция "Зелена система“ и на районните администрации. Осем екипа на фирмите, ангажирани с поддръжката на уличното осветление работиха през изминалата нощ по възстановяване на прекъснато осветление. Най-сериозни проблеми вятърът създаде в южните райони на София.


Работата на всички екипите ще продължи и през днешния ден. От Столична община призовават, заради продължаващия вятър и през днешния ден, гражданите да отстранят от прозорците и балконите си недобре закрепените предмети, а на управителите на строителни фирми да проверят състоянието на оградите и строителните скелета, както и да предприемат действия по обезопасяването им. Призоваваме гражданите да са внимателни при предвижването си на открито, казаха от Общината.