Наградиха геврек с най-голяма дупка на Празника на хляба

Добруджанци

23-11-2015, 00:03

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Изпечен във фурната на Стария Добрич

Небивал интерес предизвика Празникът на хляба сред производителите и самодейците кулинари от региона на Североизточна България. Майстори от селата Дюлино, Изгрев, Здравец, Левски, Кардам, от Аксаково и Добрич представиха в неделния ден на 22 ноември десетки видове обредни хлябове, които се месят за различните празници от народния календар – Великден, Боговица за Коледа, обредни пити за сватба, за Архангелов ден, за Трифон Зарезан, за Гергьовден и много други семейни празници.

Сръчните домакини от готварска работилница „Катини питки“ и малчуганите от детския клуб по етнография „Златна ябълка“ в Добрич месиха, точиха и украсяваха питки и хлебчета пред очите на посетителите, а фолклорните групи от читалищата в региона и изпълнителите от Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства във Варна забавляваха посетителите.

Журито с председател доц. Лидия Петрова - директор на Етнографския музей във Варна, бе изключително затруднено да излъчи победителите в конкурсите, в които се включиха дори чуждестранни участници - Виктория Оразцова и Татяна Титова от украинския град Одеса, и състезатели на преклонна възраст. Метърът и кантарът обаче „отсякоха“:

Наградата за най-тежка погача – с тегло 3,500 кг и диаметър 56 см, отиде при майстора от Пекарната на Мол Варна Кинко Костадинов. Геврек с най-голяма дупка – 34 см, беше изпекла фурната „Старият Добрич“ от едноименния град. С приза за най-голям хляб бе удостоен жътварският хляб, представен от читалището в с. Изгрев. Победител в конкурса за обредна пита стана коледарският кравай с пуканки на Йова Демирева от с. Дюлино. Специална награда имаше и за коледния кравай на 92-годишната баба Станка от с. Левски. А за на-добре аранжиран щанд с обредна насоченост бе отличен щандът на читалище „Светлина – 1927” от суворовското село Изгрев.