Партиите се вторачиха в премахването на преференцията

Най-доброто от печата

23-11-2015, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ, ДПС и БСП вече търсят начини да обезсмислят този начин на гласуване

След хаоса и неуредиците от последните местни избори партиите като по команда се обявиха за сериозни промени в Изборния кодекс, които се заканиха веднага да седнат да пишат. Проверка на "Сега" показа, че месец след края на вота засега само от Реформаторския блок предлагат изменения, свързани с въвеждане на електронното гласуване. Останалите формации още не са готови с конкретни текстове, но от разговорите с разноцветни депутати става ясно, че въпросът за увеличение на прага на преференциалното гласуване или премахването му изобщо ще се окаже водещ в бъдещите промени.

Хамид Хамид (ДПС) бе категоричен, че движението няма да отстъпи от искането си за премахването на възможността за преподреждане на листите. Според него движението е възможно да направи компромис само ако прагът бъде драстично вдигнат. В момента той е 7% за национални избори и 5% за европейски. "В малките населени места 60-70 преференции на местни избори обръщат подредбата, което не е нормално", сподели Хамид. От партията на Лютви Местан ще предложат и да се въведе възможността за агитацията на майчин език, както и въвеждането на електронното гласуване за българите в чужбина.

За чувствително завишаване на прага на преференцията ще настояват и социалистите. Така на практика тя ще се обезсмисли. От левицата твърдят, че заради преференциалната кампания, която са направили някои кандидати, избирателите им са се обърквали масово и в квадратчетата за партийните номера са отбелязвали и преференциалните, което е направило невалидни хиляди бюлетини. "Феноменът "15/15" вече се наблюдава при всички партии", обясни Чавдар Костов (БСП) и допълни, че според него вдигането на прага на 50% е добро решение. Той подкрепя идеята от РБ за премахване на номерата на партиите и оставането на номерата само за кандидатите. Другата идея, която обмислят от столетницата, е въвеждането на машинното гласуване и броене на бюлетините. Според тях това ще помогне за премахването на проблема с огромния брой невалидни бюлетини, които белязаха последните кметски избори.

Заради засиления обществен натиск ГЕРБ беше категорично за възможността да се гласува преференциално, а прагът да е нисък, за да не се обезсмисли. Представители на партията обаче неофициално споделиха пред "Сега", че сега биха подкрепили предложенията на ДПС и БСП с аргумент, че сложността на бюлетината създава условия да я превърне в невалидна, което водело до опорочаване на изборните резултати и давало храна за атакуването им пред съда.

 ТЪЛКУВАНИЯ

Към непреброените или завишени преференции се добави още един абсурд - бюлетини с неотбелязано предпочитание са преброявани в полза на втория в листата. Случаите са от общини, където водачът на листата е избран за кмет на първи тур. Става дума най-вероятно за механично софтуерно изчисление - по такъв начин "Информационно обслужване" е преброявало преференциите. ЦИК е наясно с казуса, но все още няма решение.

По закон неотбелязаните преференции се броят в полза на водача на листата. В доста общини обаче, където такъв човек става кмет на първи тур, гласовете автоматично са отишли в полза на подгласника му. ЦИК вече дебатира такъв случай в Сливница. "Такова явление има на не малко места в страната", заяви докладчикът Румяна Сидерова. "Най-вероятно ще излезем с решение във вторник, то трябва да е принципно за всички подобни случаи. Личното ми мнение е, че не може неотбелязана преференция да се брои за втория", коментира пред "Сега" говорителят на органа Цветозар Томов.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"