Партиите се вторачиха в премахването на преференцията

Най-доброто от печата

23-11-2015, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ГЕРБ, ДПС и БСП вече търсят начини да обезсмислят този начин на гласуване

След хаоса и неуредиците от последните местни избори партиите като по команда се обявиха за сериозни промени в Изборния кодекс, които се заканиха веднага да седнат да пишат. Проверка на "Сега" показа, че месец след края на вота засега само от Реформаторския блок предлагат изменения, свързани с въвеждане на електронното гласуване. Останалите формации още не са готови с конкретни текстове, но от разговорите с разноцветни депутати става ясно, че въпросът за увеличение на прага на преференциалното гласуване или премахването му изобщо ще се окаже водещ в бъдещите промени.

Хамид Хамид (ДПС) бе категоричен, че движението няма да отстъпи от искането си за премахването на възможността за преподреждане на листите. Според него движението е възможно да направи компромис само ако прагът бъде драстично вдигнат. В момента той е 7% за национални избори и 5% за европейски. "В малките населени места 60-70 преференции на местни избори обръщат подредбата, което не е нормално", сподели Хамид. От партията на Лютви Местан ще предложат и да се въведе възможността за агитацията на майчин език, както и въвеждането на електронното гласуване за българите в чужбина.

За чувствително завишаване на прага на преференцията ще настояват и социалистите. Така на практика тя ще се обезсмисли. От левицата твърдят, че заради преференциалната кампания, която са направили някои кандидати, избирателите им са се обърквали масово и в квадратчетата за партийните номера са отбелязвали и преференциалните, което е направило невалидни хиляди бюлетини. "Феноменът "15/15" вече се наблюдава при всички партии", обясни Чавдар Костов (БСП) и допълни, че според него вдигането на прага на 50% е добро решение. Той подкрепя идеята от РБ за премахване на номерата на партиите и оставането на номерата само за кандидатите. Другата идея, която обмислят от столетницата, е въвеждането на машинното гласуване и броене на бюлетините. Според тях това ще помогне за премахването на проблема с огромния брой невалидни бюлетини, които белязаха последните кметски избори.

Заради засиления обществен натиск ГЕРБ беше категорично за възможността да се гласува преференциално, а прагът да е нисък, за да не се обезсмисли. Представители на партията обаче неофициално споделиха пред "Сега", че сега биха подкрепили предложенията на ДПС и БСП с аргумент, че сложността на бюлетината създава условия да я превърне в невалидна, което водело до опорочаване на изборните резултати и давало храна за атакуването им пред съда.

 ТЪЛКУВАНИЯ

Към непреброените или завишени преференции се добави още един абсурд - бюлетини с неотбелязано предпочитание са преброявани в полза на втория в листата. Случаите са от общини, където водачът на листата е избран за кмет на първи тур. Става дума най-вероятно за механично софтуерно изчисление - по такъв начин "Информационно обслужване" е преброявало преференциите. ЦИК е наясно с казуса, но все още няма решение.

По закон неотбелязаните преференции се броят в полза на водача на листата. В доста общини обаче, където такъв човек става кмет на първи тур, гласовете автоматично са отишли в полза на подгласника му. ЦИК вече дебатира такъв случай в Сливница. "Такова явление има на не малко места в страната", заяви докладчикът Румяна Сидерова. "Най-вероятно ще излезем с решение във вторник, то трябва да е принципно за всички подобни случаи. Личното ми мнение е, че не може неотбелязана преференция да се брои за втория", коментира пред "Сега" говорителят на органа Цветозар Томов.