Силната буря съсипа оранжерии в Ботаническата градина

Мисия София

23-11-2015, 16:25

Снимка:

dariknews.bg

Автор:

sofia.utre.bg

Всичко от Автора

Разкри наболелите проблеми на най-богатата на Балканите екзотична колекция от растения

Силната буря затвори оранжериите в Ботаническата градина при БАН за посетители още в събота, защото предизвика пробиви по повечето от отделенията на съоръжението. Това заяви директорът на оранжерията доц. Антоанета Петрова пред БГНЕС. "Това е предупреждение за необходимостта от една цялостна реконструкция на тази оранжерия, която съхранява не само най-богатата национална колекция, но и колекция, която е най-богата на Балканите със своите екзотични и тропични растения и по общо богатство - на много добро средно световно ниво и заслужава много повече и площ, и добри като качество оранжерии", обясни тя.


Освен това е необходимо и да се подменят стъклата с поликарбонат, защото това ще позволи дори и в аварийни ситуации да няма хвърчащи стъкла, които могат да наранят хората и самите растения. Освен това поликарбонатът задържа повече топлина и ще се пести от текущата поддръжка на оранжериите. "Ние практически сме на оцеляване", заяви доц. Петрова и посочи, че бюджетът, с който разполага Ботаническата градина е малко над 600 хил. лв. за година. Като по-голямата част от него е за отоплението на оранжериите.


Във фонд работна заплата има недостиг от над 80%. За съжаление най-много са щетите в две отделения, в които са едни от най-топлолюбивите сбирки на Ботаническата градина при БАН. Това са Геснериеви растения, Бегонии, Орхидеи, Бромелиеви растения и папратни растения. "През вчерашния ден, когато спрял вятърът, работниците са успели в четири от оранжериите, където са били по-малки щетите, да направят временно покритие. Останали са обаче три оранжерии, с по-сериозни щети. Единственото, което могат да направят е да разместят растенията, за да няма такива, които са под пробивите. Освен това са застлали някои от растенията с полиетилени, за да може да се запази все пак температурата им.


В същото време отоплителните уреди в тези оранжерии не са били изключвани през цялата нощ, но въпреки това сутринта температурата е била почти еднаква с тази извън оранжериите. Днес продължават ремонтите на засегнатите оранжерии, като Павлова се надява да останат само двете най-засегнати, за които прозорци вече са поръчани и те също най-скоро ще бъдат затворени.


Доц. Петрова обясни и че в момента се измерва остъклената площ, която е била увредена. При растенията също не са броили колко са засегнатите, защото по-важно е на първо време да бъдат опазени и преместени. Има растения с механични повреди от стъклата, които са падали върху тях. Със сигурност ще има и такива, които ще развият гъбични инфекции. "Ако нямаме собствени приходи, в този период трябваше вече да сме в неплатен отпуск и оранжериите да стоят без персонал", допълни тя.