Видни социалисти написаха "кърваво писмо" до БСП

Политика

23-11-2015, 17:55

Снимка:

banker.bg

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Обвиняват партията в немощ, а ръководството - в порочен стил и методи

Видни социалисти от дискусионен клуб "Красно село", сред които лидерът на БСП-София Калоян Паргов, социологът Юрий Асланов и бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, се вдигат на бунт от къщата музей "Димитър Благоев" в София. Те обявяват БСП за немощна, структурите й за безидейни, а ръководството обвиняват в порочен стил и методи.


"БСП води формална, объркана, често непоследователна и лишена от смисъл коалиционна политика, но на практика все повече се самоизолира и самоизтласква в ъгъла на политическия живот. Партийните структури са бездейни, инертни, неспособни да водят политически битки, да организират и провеждат успешни политически кампании. Партията е немощна в организационно отношение и страхлива в отношенията си с улицата".


Това са част от констатациите за поредната тежка изборна загуба на партийната организация в столичния район. В обръщение към членовете и организациите на БСП социалистите настояват конгресът на партията, който се очаква през пролетта на 2016 г., да приеме програмна резолюция, която да формулира новата кауза на БСП, като партията заяви ясно, че се отказва и напуска Вашингтонския консенсус и ще се бори за връщането на държавата като пряк участник и гарант за управлението на икономическите и социалните процеси.


"Сред причините и факторите, довели до сегашното състояние, участниците в дискусията откроиха на първо място порочния стил и методи на ръководство, които овластяват с право на ръководни решения един ограничен партиен елит, все повече отдалечен от проблемите и тревогите на хората. На водещи партийни позиции се издигат и задържат години наред едни и същи дейци, някои от които с недопустими претенции за уникалност и незаменимост. Нарушена е атмосферата на другарство, откровеност и критичност. Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано", пише още в анализа.


Според недоволните конгресът трябва да приеме и нов устав с цел създаване на "строги, ясни и принципни гаранции за обновление и смяна на ръководните органи, срещу злоупотребите с партийна власт". Социалистите искат още конгресът да утвърди и формулата за участие в предстоящите президентски избори, без да се допуска да й се налагат такива формули или кандидати отвън.


Обимното обръщение към членовете на БСП е подписано от: Анко Иванов, Асен Димитров, Божана Касабова, Бойко Митов, Борислав Цеков, Георги Ванев, Георги Евгениев, Елеонора Венчиславова, Иво Инджов, Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Красимир Герасимов, Лев Петров, Минчо Казанджиев, Минчо Чунтов, Петър Апостолов, Петър Междуречки, Петър Мутафчиев, Стефан Георгиев, Стефан Досев, Теменужка Теофилова, Юрий Асланов, Янчо Таков.