Приемат и утре мнението на добричлии за бъдещата визия на пл."Свобода"

Мисия Добрич

23-11-2015, 22:46

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

До 17.00 часа в общината

Един ден остава, в който добричлии могат участват в анкетата за визията на площад „Свобода”. Днес зам.-кметът  арх. Боян Коларов и главният архитект на общината Боряна Станчева дадоха подробности за обявения конкурс за идеен проект за обновяване на мястото, където сега се намират т.н. коопчета на пл. „Свобода”.

Процедурата за новата визия на центъра на Добрич  стартира тази пролет, когато гл.архитект на се е обърнала към Съюза на архитектите в следствие на което е направена анкета и е била очертана в границите на зоната на въздействие. Целта на конкурса е общинската администрация, заедно с гражданите  да измислят заедно как ще изглежда центърът на Добрич. Идеята на конкурса е да се подскаже на общинската администрация какво би могло да се направи на този площад някога. Това не е инвестиционен проект. Никой все още няма инвестиционни намерения за мястото, увери той. Дори и да възникнат някакви идеи на базата на тези проекти, то тези идеи тепърва ще бъдат разработвани.

Участие в конкурса  заявиха 8 колектива, само четири обаче бяха подадените проекти, като техническата комисия отстрани един от тях, обясни арх.Станчева. Параметрите на останалите три проекта бяха публикувани на сайта на общината на 19 ноември

На 26 ноември журито ще се събере, за да определи критериите, по които ще се оценяват проектите, и за да изслуша авторите им. Ако някой от проектите бъде одобрен от журито, той ще бъде отправна точка, концепция за визията на площада.

Проектите  могат да се видят в сайта на общината, както и експонирани на табла, поставени срещу входа на х-л „България”.

В Центъра за информационно обслужване са разпечатани анкети и всеки гражданин на Добрич, който има желание да даде своя глас за един от трите предложен проекта може да го направи утре до края на работния ден.