Песен подариха на участниците в детската Евровизия

"Излел е Дельо Хайдутин“ се пее от 12-годишната Фатме Реджеп Кальор от Брезница

Всички участници в Детската Евровизия 2015 г. получиха като подарък диск от Министерството на образованието и науката със студиен запис на „Излел е Дельо Хайдутин". Песента е продуцирана от Радио Благоевград. 

Емблематичната родопска песента се изпълнява от 12-годишната Фатме Реджеп Кальор от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Брезница, община Гоце Делчев. На петото юбилейно издание „Звезди в Радиото“, организирано през април т.г от БНР - Радио Благоевград и Националната хуманитарна гимназия "Св.Св.Кирил и Методий", Фатме спря дъха на жури и публика с брилянтната си  интерпретация на „Излел е Дельо Хайдутин“. Талантливата Фатме получи наградата на журито в раздел "Фолклор", като една от наградите бе професионален студиен запис на песента в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград. Точно с този запис Министерството на образованието и науката избра да издаде  диск, който да подари на участниците в детската Евровизия.

„Да погледнем само какво имаме ние – малка географска територия, но невероятно интонационно многообразие, все едно сме континент… Шопската песен с характерната диатоника, до нея съвършено различната музика на Пиринския край, Родопската област, Добруджа и т.н. Цял космос от различни музикални мисления с едно общо нещо – българското.

Ние българите обаче имаме всички цветовe – героичния, елегичния, веселия, трагичния…имаме всички ритми и даже тракийски песни, които нямат тактови черти, и които са непонятни за големите музиканти от Запада.“

Това написа проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката, на диска, който всеки участник в Детската Евровизия отнесе със себе си заедно със спомените си за неповторимите преживявания в България.