Експертиза установи гласовете след повторното броене на бюлетините за кмет на Добрич

Мисия Добрич

24-11-2015, 22:26

Снимка:

©DobrichUtre.bg

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава делото за касиране на изборите в Кюстендил

При повторното броене на бюлетините от първия тур бяха открити 32 броя в полза на Николова

Математическа експертиза бе представена на днешното заседание на Административния съд в Добрич. Тя трябваше да покаже дали установените разминавания в броя на недействителните бюлетини от първия и втория тур би се отразил на изборния резултат, съобщи БТА.
Делото бе образувано по жалба на ПП ГЕРБ срещу решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на резултатите от избора на кмет на Добрич. След първи тур ОИК отчете, че кандидатът на ПП ГЕРБ Детелина Николова е получила 49,05% от гласовете, а кандидатът на Реформаторския блок Йордан Йорданов - 19,31 %. На втори тур Йордан Йорданов спечели с 50,61 % при 49,39% за Детелина Николова.
Според жалбата на ГЕРБ, има нарушение на изборните процедури, които може да са рефлектирали върху изборния резултат. В продължение на два дни съдът извърши повторно преброяване на недействителните бюлетини от първия и втория тур на избора за кмет на Добрич.
Математическата експертиза сочи, че откритите при преброяването бюлетини в полза на Николова променят резултата й от първи тур на 49,06 %. Предстои съдията по делото Дарина Витанова да се произнесе в 7-дневен срок.